Zielone curry z kurczakiem i marchewką

Zielone aromatyczne curry, które jest jednym z moich ulubionych. Używam do niego mleka kokosowego i zielonej pasty curry. 

Zielony kolor sosu wspaniale współgra z kolorem marchwi, a ozdoba w postaci limonki i świeżych liści bazylii jest akcentem cieszącym nie tylko kubki smakowe, ale i oczy.



Składniki (na 4 porcje):
  • 500g piersi z kurczaka
  • 250ml bulionu warzywnego lub drobiowego (u mnie dość słony)
  • 300g marchwii
  • 1 duża puszka mleka kokosowego
  • 1 duża cebula
  • 2 pełne łyżki zielonej pasty curry
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1/2 limonki na sok + 1 limonka do dekoracji
  • świeże liście bazylii

    Przygotowanie:

    Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki. Marchew obrać i pokroić w około 0,5cm talarki. Cebulę pokroic w pióra.

    Na dużej i głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, zeszklić ją. Dodać pastę curry, dokładnie wymieszać i smażyć około 1 minutę.

    Dodać kawałki kurczaka, smażyć 2 minuty. Wlać bulion. Gotować 10 minut pod uchyloną przykrywką. Dodać mleko kokosowe oraz marchewkę i gotować na wolnym ogniu aż marchew bedzie miękka.

    Na koniec dodać sok z limonki oraz sos sojowy. Podawać na przykład z ryżem. Dekorować liśćmi bazylii oraz ćwiartką limonki.


    2 komentarze:

    1. Widzę, że jednak systematycznie wpada coś co i raz:)
      Szkoda tylko, że to systematycznie jest raz na miesiąc:)

      OdpowiedzUsuń
    2. Witaj!

      Zapraszamy Cię do założenia konta na nowo powstałej stronie kulinaria.flyb.pl, która jest katalogiem polskich blogów kulinarnych oraz portalem społecznościowym dla miłośników tematu. Na naszej stronie możesz zawierać nowe znajomości, udostępniać treści innym użytkownikom, komentować i dodawać do ulubionych inne wpisy, a przede wszystkim dodać swojego bloga do naszego agregatora, który będzie pobierał jedno zdjęcie, tytuł i maksymalnie pierwsze 50 słów z Twoich wpisów. Nasz portal to świetne miejsce do pokazania swojego bloga kulinarnego oraz zawarcia nowych znajomości.

      Pozdrawiamy
      Zespół portalu FlyB
      kulinaria.flyb.pl

      OdpowiedzUsuń