Ciasteczka z kawałkami czekolady

Składniki (około 25 sztuk):
  • 200 g masła
  • 150 g cukru
  • kilka kropel olejku waniliowego
  • jajko
  • 250 g mąki
  • szczypta soli
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 50 g posiekanych orzechów (dowolne)


Przygotowanie:

Masło utrzeć z cukrem, dodać olejek waniliowy i roztrzepane jajko, wymieszać.
Wsypać mąkę i sól, wymieszać, a następnie dodać drobno posiekaną czekoladę i orzechy.
Nabierać łyżką ciasto na dłoń i formować okrągłe placuszki.
Układać je (zachowując odstępy) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temp. 200 C przez 10-12 min na jasnozłoty kolor.

  • Oryginalny przepis: Ciasta Za Grosik, 05.2012, s.13, Moje Gotowanie Wydanie Specjalne

7 komentarzy: