Sałatka z kaszy gryczanej i indyka

Składniki (na 4 porcje):
  • 300g filetu z piersi z indyka
  • 200g kaszy gryczanej (+opcjonalnie bulion warzywny lub drobiowy do ugotowania)
  • 100g sera feta (można zastąpić sałatkowym serem solankowym)
  • kilka pomidorów suszonych w zalewie
  • czerwona papryka
  • garść kiełków słonecznika
  • duży pęczek szczypiorku
marynata do indyka i papryki:
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżka słodkiego sosu chili
  • sól, pieprz


Przygotowanie:

Kaszę ugotować zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. (Polecam ugotowanie kaszy w bulionie.) Pomidory i ser feta pokroić na mniejsze kawałki. Szczypiorek drobno posiekać. 


Filet z indyka pokroić na małe kawałki, paprykę w paski, przełożyć do miski, oprószyć solą i pieprzem. Dodać składniki marynaty: oliwę, sos sojowy, miód oraz sos chili, wymieszać, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę.

Po wyjęciu z lodówki mięso i paprykę wraz z marynatą przełożyć na patelnię i smażyć około 10 minut, często mieszając.


Indyka i paprykę dodać do kaszy gryczanej, wymieszać, a następnie dodać pozostałe składniki i wymieszać.



1 komentarz: