Śledzie z rodzynkami

Składniki (około 5 porcji):
  • 300 g filetów z matiasów
  • 4 cebule
  • 250 ml passaty pomidorowej
  • 100 g rodzynek
  • 125 ml oleju
  • sok z połowy cytryny
  • 1-2 łyżeczki cukru

Przygotowanie:

Śledzie pokroić w poprzek na 1-2 cm kawałki i ułożyć w półmisku
Rodzynki sparzyć i osączyć.
Cebule pokroić w plastry i zeszklić na oleju. Dodać passatę, cukier, sok z cytryny i rodzynki. Wymieszać, przykryć i dusić przez 2-3 min.
Polać śledzie gorącym sosem, a po ostudzeniu wstawić do lodówki na kilka godzin.


  • Oryginalny przepis: Ryby Na Świąteczny Stół, 12/2011, s. 5, Lubię Gotować, Agora SA








4 komentarze:

  1. moje ulubione śledziki :) <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię śledzie z rodzynkami. To tak trochę na słodko :) Pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jedne z najsmaczniejszych mniam!

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie w domu rodzinnym śledzie w tej wersji były bardzo często przygotowywane. Były też podawane obcokrajowcom, ale dla nich połączenie śledź i rodzynki było nie do zaakceptowania :) - Daria

    OdpowiedzUsuń