Makaron wstążki z łososiem

Składniki:
  • 400 g makaronu wstążki
  • 300 g filetów z łososia
  • 3 szalotki
  • pół pęczka koperku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 200 ml soku pomarańczowego
  • 100 ml śmietany (12%)
  • pieprz
  • pół łyżeczki kurkumy


Przygotowanie:

Ugotować makaron al dente.

Filety z łososia, pokroić w kostkę.

Szalotki drobno pokroić.

Koperek umyć i posiekać.

Rozgrzać oliwę na patelni i krótko podsmażyć szalotki. Dodać sok pomarańczowy, śmietanę i gotować 3 minuty na dużym ogniu.

Sos przyprawić solą, pieprzem oraz kurkumą. Włożyć do niego kostki łososia i w zależności od ich wielkości dusić na małym ogniu do 5 min. Na końcu dodać koperek.

Odcedzony makaron od razu wymieszać z gorącym sosem.



  • Oryginalny przepis: Mała wielka księga makaronu, 2009, s.102, Wydawnictwo Olesiejuk Sp. z o.o.



2 komentarze: