Sernik waniliowy z mleczną czekoladą

Składniki (8 porcji):

Spód:
  • 250 g herbatników
  • 3 łyżki kakao
  • 100 g zimnego masła

Masa:
  • 500 g twarogu na sernik (gotowego lub mielonego trzykrotnie)
  • 150 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • pół opakowania budyniu waniliowego
  • 16 g cukru wanilinowego lub waniliowego (torebka)
  • 3 łyżki kakao w granulkach

Polewa:
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 50 g masła


Przygotowanie:

Pokruszyć na sypko herbatniki, dodać kakao i masło.
Tortownicę o śred. 25 cm (oryginalny przepis: śred. 20 cm) wyłożyć folią aluminiową i wylepić spód masą herbatnikową. Wstawić do lodówki.
Utrzeć ser z cukrem pudrem i dalej miksując dodawać po 1 jajku, następnie budyń oraz cukier waniliowy.
Do masy serowej dodać kakao w granulkach i delikatnie wymieszać łyżką, żeby się nie rozpuściło (3-4 ruchy w zupełności wystarczą).
Wlać masę na herbatnikowy spód i piec 40-45 minut w temp. 180 C.
Polać polewą z masła i czekolady (rozpuścić je równocześnie w tym samym naczyniu).




  • Oryginalny przepis: Moje Gotowanie Numer Specjalny. Wielkanoc, 2/2013, s. 57, G+J Gruner+Jahr Polska Sp. z o.o. & Co. Spółka Komandytowa








5 komentarzy: