Zupa cytrynowa z kurczakiem

Składniki:
  • 2 l bulionu drobiowego
  • 700 g piersi kurczaka
  • marchew
  • por
  • 2 liście laurowe
  • 750 g ryżu
  • 3 jajka
  • sok z 1 cytryny
  • opcjonalnie do dekoracji: natka pietruszki, plasterki cytryny, świeże liście bazylii

Przygotowanie:

Ugotować bulion, dodać piersi kurczaka, marchew, pora i liście laurowe.Gotować 30 min na małym ogniu.

Oddzielnie ugotować ryż.

Gdy mięso zmięknie, wyjąć je z bulionu i pokroić w kostkę. W razie potrzeby bulion przecedzić przez sitko.

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, a następnie dodawać kolejno po jednym żółtku, sok z cytryny i bardzo wolno ciepły bulion.

Podgrzewać uważając, żeby nie zagotować.

Do miseczek włożyć ryż, pokrojonego kurczaka i zalać bulionem.

Przybrać natką pietruszki, plasterkami cytryny lub bazylią.


  • Oryginalny przepis: Zupy nasze ulubione na każdą okazję, 02.2008, s.22, Agora S,A,





8 komentarzy:

  1. ta zupa musi wspaniale smakować :) dodaję do ulubionych, muszę spróbować sama :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj, kupiłeś mnie tą zupą. Świetne składniki, fajnie podana i pewnie smakuje tak, jak sobie wyobrażam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jeszcze nigdy nie jadłam z checią spróbuje :) pozdr

    OdpowiedzUsuń