Żółty krem paprykowy

Składniki (na około 3 porcje):

  • 4 duże żółte papryki
  • olej rzepakowy
  • sól morska
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • czarny świeżo mielony pieprz
  • do podania: rzeżucha, ser sałatkowo-kanapkowy w kosteczce (typu feta)

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.

Paprykę pokroić ułożyć na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym, polać olejem, oprószyć solą morską, wymieszać. Piec bez przykrycia około 40 minut.

Paprykę wraz z powstałym sosem przełożyć do blendera kielichowego, dodać trochę bulionu i zmiksować na gładką masę. Dodać resztę bulionu, wymieszać, przelać do garnka, podgrzać.

Jeśli po zmiksowaniu blenderem nie uzyska się pożądanej jednolitej i gładkiej konsystencji, zupę można dodatkowo przetrzeć przez sito.

Podawać z kostkami sera, rzeżuchą i lub bułeczką. przed podaniem posypac świeżo mielonym czarnym pieprzem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz