Przysmak Popeye'a - Z nadzieniem szpinakowym

Jako dziecko uwielbiałam oglądać przygody Popeye'a. Z dziecięcą fascynacją przyglądałam się, jak mój idol zjada kolejne porcje szpinaku.
No właśnie-ten szpinak jest dla mnie trochę zagadką. Ani go lubię, ani go nie lubię.
Dziś postaram się go trochę odczarować. Zapraszam na rogaliki z ciasta francuskiego z porcją szpinaku.


Rogale ze szpinakiem i kurczakiem

Składniki na 6 rogalików:
  • opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
  • około 50 g mrożonego szpinaku
  • pojedyncza pierś z kurczaka
  • łyżka masła
  • łyżeczka mąki
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:


Szpinak rozgrzać w garnku z łyżką masła. Mieszać do uzyskania jednolitej masy. Dodać mąkę i czosnek granulowany. Wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.

Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę, oprószyć solą i pieprzem, usmażyć.

Ciasto francuskie pokroić w trójkąty, układać szpinak i kawałki kurczaka. Zwijać od strony szerszej ku wierzchołkowi trójkąta.

Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200˚C.





Bułeczki z nadzieniem szpinakowym


Składniki (na 8 bułeczek):
  • opakowanie ciasta francuskiego ( 275 g)
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 50 g masła
  • 250 g białego półtłustego sera
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.

Masło roztopić na patelni, dodać grubo pokrojony szpinak. 

Kiedy szpinak lekko zwiędnie, przyprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia, odstawić. Jeśli na patelni zebrało się dużo wody, należy ją odlać.

Biały ser rozdrobnić widelcem, a następnie dodać go do szpinaku i wymieszać.

Ciasto francuskie rozłozyć na blacie, pokroic na 8 równych prostokątów.

Na środku każdego prostokąta rozkładać szpinakowy farsz.

Prostokąty składać na pół i dokładnie skleić brzegi.

Piec około 20-25 minut.






































Aktualizacja: 20.04.2013

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz