No właśnie-ten szpinak jest dla mnie trochę zagadką. Ani go lubię, ani go nie lubię.
Dziś postaram się go trochę odczarować. Zapraszam na rogaliki z ciasta francuskiego z porcją szpinaku.
Składniki na 6 rogalików:
- opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
- około 50 g mrożonego szpinaku
- pojedyncza pierś z kurczaka
- łyżka masła
- łyżeczka mąki
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Szpinak rozgrzać w garnku z łyżką masła. Mieszać do uzyskania jednolitej masy. Dodać mąkę i czosnek granulowany. Wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.
Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę, oprószyć solą i pieprzem, usmażyć.
Ciasto francuskie pokroić w trójkąty, układać szpinak i kawałki kurczaka. Zwijać od strony szerszej ku wierzchołkowi trójkąta.
Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200˚C.
Bułeczki z nadzieniem szpinakowym
Składniki (na 8 bułeczek):
- opakowanie ciasta francuskiego ( 275 g)
- 100 g świeżego szpinaku
- 50 g masła
- 250 g białego półtłustego sera
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Masło roztopić na patelni, dodać grubo pokrojony szpinak.
Kiedy szpinak lekko zwiędnie, przyprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia, odstawić. Jeśli na patelni zebrało się dużo wody, należy ją odlać.
Biały ser rozdrobnić widelcem, a następnie dodać go do szpinaku i wymieszać.
Ciasto francuskie rozłozyć na blacie, pokroic na 8 równych prostokątów.
Na środku każdego prostokąta rozkładać szpinakowy farsz.
Prostokąty składać na pół i dokładnie skleić brzegi.
Piec około 20-25 minut.
Aktualizacja: 20.04.2013
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz