Drożdzowe koperty



Na ten przepis natrafiłam w jednej z tych gazet, gdzie czytelnicy chwalą sie swoim talentem kulinarnym. NIestety przepisałam go do zeszytu, a źródło gdzieś zaginęło, więc nie jestem w stanie powiedzieć, kto jest autorem. W każdym razie, koperty nie są trudne do przygotowania, a smakują naprawdę wyśmienicie. 







Składniki (na 15 sztuk):
  • 125 g margaryny
  • 500 g mąki pszennej
  • 5 dag drożdży
  • szklanka ciepłego mleka
  • łyżka cukru

  • kwaśna śmietana do posmarowania
  • powidła 

Przygotowanie:

Drożdze z cukrem rozrabiamy w odrobinie ciepłego mleka.

Margarynę roztapiamy.

Następnie wszystkie składniki (poza powidłami i śmietaną) łączymy i wyrabiamy z nich ciasto. Pozostawiamy do wyrośnięcia.

Kiedy ciasto naprawdę dobrze wyrośnie, rozwałkowujemy je i kroimy na kwadraty o wielkości mniej więcej 10x10cm. Na środku każdego kwadratu kładziemy powidła i zawijamy rogi tak, żeby powstały koperty.

Bułeczki układamy na blaszce, pamiętając o zachowaniu odstępów między nimi.

Wierzch każdej koperty posmarować śmietaną, co sprawi, że będą ładnie zarumienione.

Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.




2 komentarze: