Zupa tak bardzo mi posmakowała, że miałam ochotę wziąć garnek na kolana i jeść bezpośrednio z niego. Skończyło się na tym, że jadłam z mojej ulubionej filiżanki (o słuszych rozmiarach), oparta na łokciach o kuchenny blat i zaciekawiona lekturą nowej książki.
Składniki:
- 60 dag cukinii
- 2 łyżki masła
- litr bulionu warzywnego lub drobiowego
- 3 marchewki
- 2 ziemniaki
- natka pietruszki
- kilka listków mięty
Przygotowanie:
Roztopić masło w garnku. Wrzucić pokrojone na dość małe kawałki warzywa oraz pietruszkę i miętę. Całość zalać bulionem i gotować do momentu aż warzywa będą miękkie. Następnie przestudzić i zmiksować za pomocą blendera. W razie konieczności przyprawić.
Smaczna zupka :) U mnie też dziś cukiniowa :)
OdpowiedzUsuńTeż robiłam ostatnio cukiniową - smakowała genialnie :)
OdpowiedzUsuń