Cukiniowe szaleństwo czyli zupa cukiniowa w roli głównej

Już jakiś czas temu zrobiłam mały eksperyment - zupę z cukinii. Improwizacja po raz kolejny. Można powiedzieć - udana. :) Świetnie smakuje z chlebem pełnoziarnistym. Myślę, że grzanki albo groszek ptysiowy też są jak najbardziej na miejscu.

Zupa tak bardzo mi posmakowała, że miałam ochotę wziąć garnek na kolana i jeść bezpośrednio z niego. Skończyło się na tym, że jadłam z mojej ulubionej filiżanki (o słuszych rozmiarach), oparta na łokciach o kuchenny blat i zaciekawiona lekturą nowej książki.


 
Składniki:
  • 60 dag cukinii
  • 2 łyżki masła 
  • litr bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 3 marchewki
  • 2 ziemniaki
  • natka pietruszki
  • kilka listków mięty

Przygotowanie:

Roztopić masło w garnku. Wrzucić pokrojone na dość małe kawałki warzywa oraz pietruszkę i miętę. Całość zalać bulionem i gotować do momentu aż warzywa będą miękkie. Następnie przestudzić i zmiksować za pomocą blendera. W razie konieczności przyprawić.








2 komentarze: