Makaron z mięsem

Pomysł na szybki makaron. Tym razem z mięsem.
Do podsmażonego i przyprawionego mięsa można dodać ten sos, ale zachęcam również do wypróbowania dzisiejszego przepisu.









Składniki (na 4 porcje):
  • 500 g mieszanego mięsa mielonego
  • przecier (nie koncentrat) pomidorowy (u mnie kartonik 500g)
  • cebula
  • pół główki czosnku
  • mała papryczka chili bez pestek
  • łyżka oliwy
  • sól, pieprz
  • 1/4 łyzeczki imbiru
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżka suszonego oregano
  • około 300 g makaronu spaghetti/ linguini

Przygotowanie:

Makaron ugotować al dente zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Odcedzić, ale zachować kilka (około 6-7) łyżek wody, w której makaron sie gotował.

Bardzo drobno pokrojony czosnek, cebulę i papryczkę chili podsmażyć na łyżce oliwy.

Dodać mięso, doprawić solą i pieprzem oraz pozostałymi przyprawami. Smażyć około 6 minut, mieszać.

Wlać przecier oraz zachowaną wodę od gotowania makaronu, wymieszać i trzymać na średnim ogniu jeszcze przez około 5 minut. Zdjać z ognia.

Makaron przełożyć do sosu i wymieszać.

Podawać z rukolą, posypany świeżo zmielonym pieprzem.

Aktualizacja: 23.04.3013


4 komentarze:

  1. Nie ma to jak szybkie, pożywne danie:-) Mniam:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. I takie szybkie danie są najlepsze;)

    OdpowiedzUsuń
  3. co szukalem, dzieki

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam taki makaron! szybkie, sycące i spokojnie można powiedzieć, że fajnie się prezentuje :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń