Kremowa pomidorowa

Nie da się chyba nie zauważyć, że pomidorowa jest moją ulubioną zupą. W zasadzie bez zupy pomidorowej i wszelakiego rodzaju makaronu nie mogłabym normalnie funkcjonować.

Domowa spiżarnia jest więc porządnie zaopatrzona w słoiki z domowym przecierem, pomidory w puszce i soki pomidorowe. Do tego zapas makaronu, którego z pewnością nie powstydziłaby się liczna włoska rodzina. :)

Ale do rzeczy... Dzisiejsza propozycja cieszy wspaniałym kolorem i aromatem, dodatek mascarpone dodaje delikatności i sprawia, ze zwykła pomidorowa staje się wyjątkowa. :) Tę zupę - krem można podawać na przykład  z makaronem lub grzankami. Ja, z wiadomych względów, wybrałam pierwszą opcję :).

Myślę, ze moja pomidorowa nadaje się na tegoroczny Festiwal zupy oraz świetnie oddaje sens akcji Pomidorowe inspiracje.Podśpiewując Addio pomidory, mam też zamiar dołączyć do akcji, gdzie w tle gra muzyka. :)


Składniki:
  • 400 g pokrojonych pomidorów (bez nasion) - mogą być z puszki
  • litr passaty pomidorowej
  • 3 łyżki mascarpone
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka suszonej bazylii
  • 2-3 łyżki cukru

Przygotowanie:

Krojone pomidory wraz z łyżką suszonej bazylii wrzucić do garnka z rozgrzaną oliwą i dusić aż do uzyskania dość jednolitej konsystencji. Od czasu do czasu zamieszać.

Następnie zalać passatą i zagotować.

Na koniec dodać mascarpone oraz cukier.

Po przestudzeniu całość można jeszcze zmiksować do uzyskania idealnie jednolitej konsystencji, jednak nie jest to konieczne.



IV Letni Festiwal ZupyJedzenie z muzyką w tle IIPomidorowe inspiracje

6 komentarzy:

  1. miałam dzisiaj na obiad pomidorowa. uwielbiam;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawa propozycja z tym mascarpone :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pomidorowa z mascarpone? dla mnie idealna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mascarpone nadaje pomidorówce rewelacyjnego aksamitnego smaczku. Pyszotka!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak dla mnie rewelacja! Z chęcią bym zjadała jutro na obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. odkąd pamiętam zupa pomidorowa jest w rodzinie od pokoleń sama uczę swoje dzieci tej tradycji a ten przepis z mascarpone w przyszłości pewnie będzie użwany przez moje córki;)

    OdpowiedzUsuń