Biała czekolada z pistacjami

A teraz kolejny przepis z zastosowaniem tego slodkiego afrodyzjaku. :) Ta czekolada długo czekała na swoją kolej. Zupełnie bez powodu - bo napisanie przepisu nie jest ani troche pracochłonne. W zasadzie przedstawiam tutaj tylko jeden z pomysłów na skomponowanie własnej czekoladowej pyszności. Uwielbiam białą czekoladę, uwielbiam też pistacje. ( Czy w ogóle jest coś, czego ja nie lubię?! :) ) Postanowiłam połączyć ze sobą te dwa smaki - słodki i słony ( Nie mylić z zachciankami kobiet w pewnym stanie. :) ) i moim zdaniem wyszło wyśmienicie. Nie wierzycie? Spróbujcie sami. :)
 
Składniki (na formę 20X25cm):
  • 300g białej czekolady
  • 1 szklanka obranych solonych pistacji
 
Przygotowanie:
 
Formę wyłożyć folią spożywczą.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać do niej połowę pistacji i wymieszać.
Masę wlać do formy (trzeba uważać, żeby do czekolady nie dostała się woda np. spod naczynia, w którym ją rozpuszczaliśmy), resztę pistacji rozsypać na wierzchu.
Wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę.
 
Czekoladę można pokroić według własnego uznania lub po prostu połamać.
 
Polecam też wersje z żurawiną. :)
 


 

12 komentarzy:

  1. Wygląda to tak apetycznie, że cięzko mi opanować ślinotok! Serio!
    W takich chwilach żałuję, że już jest tak późno no i że nie mam nic słodkiego w pod ręką :P

    Pozdrawiam i dziękuję za kulinarne natchnienie!

    OdpowiedzUsuń
  2. cudaismakiregionu.blox.pl9 lutego 2013 22:00

    przypomina mi ten hiszpański smakołyk.
    Pycha
    :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja też uwielbiam białą czekoladę ,nawet bardziej niż mleczną a pistacje niebo w gębie
    PS.Piękne zdjecia!

    OdpowiedzUsuń
  4. ależ to smakowicie wygląda! nie sądziłam, że zrobienie takiego przysmaku może być tak proste :) dzięki! Pozdrawiam, Asia

    OdpowiedzUsuń
  5. No pychotka!:)
    ps: uwielbiam pistacje<3

    Pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń
  6. WYgląda pysznie:) Biała czekolada i pistacje to idealny duet!

    OdpowiedzUsuń
  7. Super połączenie smaków-słodki/słony!

    OdpowiedzUsuń
  8. Pychotka :) W dodatku wygląda prześlicznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. to musi być pyszne, jednym słowem : rozpustne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ta czekolada wygląda niesamowicie :) jak nie wiele trzeba żeby stworzyć coś pięknego i pysznego :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale ciekawy przepis. Koniecznie wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń