Ziemniaczki Hasselback

Zakochałam się w tych ziemniaczkach, odkąd pierwszy raz ich spróbowałam. :) Nawet moja babcia, świetna kucharka, chociaż zapewne z bardziej tradycyjnym podejściem do kuchni, była nimi zachwycona. Polecam je jako danie samo w sobie lub (w mniejszych ilościach) jako dodatek do mięsa na przykład. 






Składniki:
  • ziemniaki (najlepiej dość małe)
  • czosnek
  • ulubione zioła do posypania
  • masło (1 ziemniak = 1 łyżeczka masła)


Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.

Ziemniaki należy bardzo dokładnie wyszorować, ponieważ pieczemy je razem ze skórką.

Każdy ziemniak układać w całości na drewnianej łyżce i kroić w cieniutkie plasterki ( uwaga - nie kroić do samego końca!). Drewniana łyżka pomoże nam zablokować nóż, tak aby ziemniak się nie rozpadł. 

Czosnek pokroić w cieniutkie plasterki i powkładać gdzieniegdzie w nacięcia ziemniaka. 
Dodatkowo można dodać czosnek drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę.

Posypać ulubionymi ziołami, a na wierzch położyć płatki masła (można użyć masła ziołowego). 

Piec około 1 godzinę lub do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.






14 komentarzy:

  1. Wygladaja baaaaardzo zachecajaco!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kasia - jesli jeszcze ich nie próbowałaś, to polecam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale fantastycznie wyglądają!
    pieczone ziemniaki uwielbiam, ja bym jeszcze trochę kminku dodała :)
    pycha!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Marta - biorę sobie do serca tę cenną wskazówkę. Nastepnym razem spróbuję z kminkiem. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają niesamowicie! Gdyby nie opis,że to są ziemniaczki,nie domyśliłabym się.Zrobię koniecznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Apetyczna prezentacja...uwielbiam kartofelki z łupinką :)Ciao!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. A miałam w planach zrobić ostatnio właśnie takie, tylko na śmieć o tym zapomniałam! Wyglądają ABSOLUTNIE REWELACYJNIE!

    OdpowiedzUsuń
  8. Narobiłaś mi apetytu, muszę koniecznie takie zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. fantastyczne ziemniaczki,koniecznie muszę je zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Haha, w pierwszym momencie zastanawiałam się gdzie są te ziemniaczki :D Napewno są tak smaczne jak wyglądają ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Są super: jak się je zjada i jak się na nie patrzy !!!

    OdpowiedzUsuń
  12. one są pyszne... :) też je robiłam i nie dość, że pyszne to jeszcze takie piękne :) ale nie wpadłam na to żeby je upiec tak jak Ty tzn. z całymi główkami czosnku i z marchewką ( fajnie się upiekła) :)

    OdpowiedzUsuń