Jajka z farszem orzechowym

Na liście moich przepisów wielkanocnych znajdują się jajka faszerowane smażone farszem do dołu. Na pewno są bardzo efektowne i smakują gościom.
W swoich eksperymentach posunełam się dalej. Sposobów na jajka jest mnóstwo, niektóre zaskakują bardziej, inne mniej.
Ciekawi mnie, czy połączenie jajek i orzechów jest Wam znane. Jeśli nie, polecam to zestawienie smaków. 
Jajeczka w "kapelusikach" będą też bardzo interesującym dekoracyjnym akcentem na wielkanocnym stole. 

Składniki (na 6 jajek):
  •  50 g orzechów włoskich
  • 6 jajek
  • 1-2 łyżki majonezu
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Jajka ugotować na twardo. Odciąć  "kapelusze".  Z jajek wyjąć żółtka.

Orzechy rozdrobnić przy pomocy tłuczka lub moździeża.

Żółtka wymieszać z orzechami, majonezem i posiekaną natką pietruszki. Doprawic solą i pieprzem.

Jajka faszerować orzechową masą i przykrywać kapeluszami.

Jeść łyżeczką.



7 komentarzy:

  1. no rzeczywiście ciekawe zestawienie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To może być uczta dla zmysłów, dla tego od smaku na pewno. Wszystko zaczęło się od jaja... i zaczyna. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. ale fajne jaja! naprawdę takie artystyczne :D

    OdpowiedzUsuń
  4. orzechowym?? ciekawe..to musi byc bardzo ciekawe w smaku ..

    OdpowiedzUsuń
  5. Jajka wyglądają genialnie ;-)!

    Czekam teraz na jakiś przepisy, który będzie light ;-)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pracuję nad tym. Myślę, że wkrótce pojawi się coś light. :)

      Usuń