Domowy ketchup

To, co domowe, jest przeważnie najlepsze. Przede wszystkim ze wzgledu na to, że wiemy, co tak naprawdę znajduje się na naszym talerzu. 

Czasami rzeczy z pozoru niemożliwe do wykonania w domu, okazują się być naprawdę łatwe. Weźmy na przykład taki majonez, musztardę, czy ketchup... z powodzeniem można je przygotować samemu.

Dzisiaj prezentuję przepis na domowy ketchup. Przepis ten mozna dowolnie modyfikować - dodawać przyprawy według własnego uznania (oregano, bazylię, czosnek...), w sezonie użyć świeżych pomidorów, zrobić ketchup kwaśny lub słodki. Możliwości jest naprawdę wiele.


Składniki ( na około 330 ml):
  • puszka pomidorów ( u mnie krojone: 400 g)
  • 2 jabłka  ( u mnie: 275 g)
  • 1 średniej wielkosci cebula

  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki białego wina
  • 1/3 łyzeczki cynamonu w proszku
  • płaska łyżeczka soli
  • łyżeczka suszonego oregano

Przygotowanie:

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić w cienkie pióra.

Pomidory, jabłka i cebulę umieścić w garnku i gotować na średnim ogniu około 20 minut; od czasu do czasu zamieszać.

Następnie zmiksować na gładką masę. (Ja użyłam blendera recznego.)

Przetrzeć przez sito i umieścić w garnku wraz ze wszystkimi pozostałymi składnikami.

Gotować aż zgęstnieje.


Ketchup z podanego przepisu jest dość słodki. Jeśli nie odpowiada Ci taki smak, użyj mniej cukru. Możesz też użyć niewielką ilość octu z białego wina, sporoszkowaną paprykę, bazylię lub czosnek. 

Ten i inne tylko wegańskie przepisy znajdziesz na: weganskagaleriaartystyczna.blogspot.com



7 komentarzy:

  1. Keczup z jabłkami??? To dla mnie nowosć :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też wydawało mi się to dziwne, dlatego też postanowiłam spróbować. :)

      Usuń
  2. ale smakowity, ja to czekam już na świeże pomidorki,ale ten oto keczup baardzo przypadł mi do gustu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ach, ja też czekam na piękne, jędrne i pachnące pomidory. :)

      Usuń
  3. Pogoda za oknem dołuje i opóźnia pojawienie się świeżych pomidorków, ale zawsze lepszy własny ketchup niż kupowany w sklepach!

    OdpowiedzUsuń
  4. Domowy najlepszy i jak pięknie zaprezentowany ! Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ja też się przymierzam do domowego ketchupu :)

    OdpowiedzUsuń