Klasykiem jest oczywiście jajecznica na boczku, jednak ja dzisiaj postawiłam na nieco innym dodatek, a mianowicie na boczniaki. Dodałam również cebulę i szczypiorek.
Całość można zjeść w postaci kanapki. Przyznam, że taka forma bardzo mi odpowiada. :)
- 250 g boczniaków
- średniej wielkości cebula
- 4 jajka
- 2 łyżki masła
- pół pęczka szczypiorku
- do podania: pełnoziarniste pieczywo
Przygotowanie:
Boczniaki oczyścić, opłukać i osuszyć, odciąć twarde części (ogonki), pokroić w paseczki.
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę.
Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać cebulę, zeszklić.
Dodać kolejną łyżkę masła i wrzucić pokrojone boczniaki i smazyć do zrumienienia. Od czasu do czasu delikatnie wymieszać.
Jajka wbić do miski i roztrzepać widelcem, doprawić solą i pieprzem oraz dodać drobno pokrojony szczypioprek, wymieszać i wlać na patelnię.
Smażyć do lekkiego ścięcia. Posypać dodatkowym szczypiorkiem.
Ponad miesiąc czekania i się pojawiła Ona -jajecznica lekko podsmażona i szczypiorkiem doprawiona...:D mniammm:)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że warto było czekać. :)
Usuńnie wiedziałam, że jajecznica może tak ładnie wyglądać!:) moja ulubiona to z szynką, pomidorami, cebulą i serem żółtym, tak na bogato, jako substytut obiadu.
OdpowiedzUsuńboczniaki <3 wieki nie jadłam, muszę kupić.
OdpowiedzUsuńMmm nie ma NIC lepszego :> Taka jajecznica jest najlepsza :>
OdpowiedzUsuń