Jajecznica z boczniakami i szczypiorkiem

Pora śniadaniowa od zawsze mocno kojarzyła mi się z jajecznicą. Nie jemy jej aż tak często, ale podoba mi sie fakt, że ze zwykłą jajecznica można eksperymentować i próbować jej z róznymi dodatkami.
Klasykiem jest oczywiście jajecznica na boczku, jednak ja dzisiaj postawiłam na nieco innym dodatek, a mianowicie na boczniaki. Dodałam również cebulę i szczypiorek.
Całość można zjeść w postaci kanapki. Przyznam, że taka forma bardzo mi odpowiada. :)


Składniki ( 2- 3 porcje):
  • 250 g boczniaków
  • średniej wielkości cebula
  • 4 jajka
  • 2 łyżki masła
  • pół pęczka szczypiorku
  • do podania: pełnoziarniste pieczywo

Przygotowanie:

Boczniaki oczyścić, opłukać i osuszyć, odciąć twarde części (ogonki), pokroić w paseczki.

Cebulę pokroić w drobną kosteczkę.

Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać cebulę, zeszklić.

Dodać kolejną łyżkę masła i wrzucić pokrojone boczniaki i smazyć do zrumienienia. Od czasu do czasu delikatnie wymieszać.

Jajka wbić do miski i roztrzepać widelcem, doprawić solą i pieprzem oraz dodać drobno pokrojony szczypioprek, wymieszać i wlać na patelnię.

Smażyć do lekkiego ścięcia. Posypać dodatkowym szczypiorkiem.





5 komentarzy:

  1. Ponad miesiąc czekania i się pojawiła Ona -jajecznica lekko podsmażona i szczypiorkiem doprawiona...:D mniammm:)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie wiedziałam, że jajecznica może tak ładnie wyglądać!:) moja ulubiona to z szynką, pomidorami, cebulą i serem żółtym, tak na bogato, jako substytut obiadu.

    OdpowiedzUsuń
  3. boczniaki <3 wieki nie jadłam, muszę kupić.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm nie ma NIC lepszego :> Taka jajecznica jest najlepsza :>

    OdpowiedzUsuń