Cebulowe precelki

Pamiętacie paluszki grissini, które pokazywałam na blogu jakiś czas temu? Wtedy były to grissini z dodatkiem rozmarynu. Teraz postanowiłam wykorzystać ten sam przepis (znaleziony w Kuchni Lidla) i zrobiłam grissini, ale z dodatkiem suszonej cebulki i w formie precli.

Oczywiście, możecie zostać przy klasycznej formie i zrobić paluszki, jednak ja zachęcam do zrobienia właśnie takich precli. Wyglądają naprawdę uroczo. :)

 









Składniki ( na około 10 precelków):
  • 350 g mąki
  • 2 łyżki dożdzy instant
  • 1 łyżeczka cukru
  • 200 ml letniej wody
  • 50 ml oleju roślinnego + do posmarowania
  • 2 łyżeczki soli
  • łyżka suszonej cebuli (lub więcej)

Przygotowanie:

Mąkę przesiać do miski. Dodać cukier, sól, suszoną cebulę, olej, drożdże i wodę. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.

Uformować z ciasta kulę, włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na kwadrans, żeby ciasto odpoczęło i nieco podrosło.

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.

Następnie ciasto wyjąć z miski, odrywać po kawałku, robić najpierw długie paluchy i formować je w precelki.

Precelki układać na blaszce do pieczenia, wyłożonej pergaminem.

Każdy precelek posmarować na wierzchu olejem, żeby podczas pieczenia ładnie się zarumienił.

Piec około 20 minut.




6 komentarzy:

  1. Pyszny pomysł!
    A precelki jak malowane i z chęcią bym się poczęstowała...

    OdpowiedzUsuń
  2. Doskonałe na "przegryzkę", nietuczące (bez cukru), tylko zrobić i chrupać....

    OdpowiedzUsuń
  3. zabieram kilka na wieczorne chrupanko:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Precle są bardzo dobre w smaku ale nie sądzę aby wyszły takie jak przedstawia je autor bloga. Ciasto w ogóle nie chciało się dać uformować w precle musiałam zrobić z niego niezdarne kółka,

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zastanawiam się, czemu ciasto sprawiało problemy. Może czegoś za dużo/ za mało?
      Zapewniam, że precle widoczne na zdjęciu zrobione są z tego przepisu.

      Usuń