Makaron z sosem z pieczonych pomidorków i jajkiem sadzonym

Kiedy robiłam, a w zasadzie kombinowałam ten sos, nie sądziłam, że wyjdzie taki dobry. :)

Pieczone warzywa i owoce już dawno podbiły moje serce, a wszelakie zupy i sosy z ich udziałem są fantastyczne.

Taki sos nadaje się nie tylko do makaronu. Możemy używać go jak ketchupu, a kiedy dolejemy mniej wody, będzie nadawał się jako smarowidło na kanapki. 


Składniki (dla 4 osób):

  • 5 łodyg selera naciowego
  • 500 g pomidorków koktajlowych
  • 2 jabłka
  • oliwa
  • sól morska
  • opcjonalnie: kilka gałązek tymianku
  • około 300 g makaronu penne
  • 4 jajka

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.

Pomidorki przekroić na pół, selera pokroić w plasterki, jabłko (bez obierania) w kosteczkę. Wszystko umiescić na dużej blaszce do pieczenia. Skropić oliwą i oprószyć solą morską. Dodatkowo można dodać swieże gałązki tymianku. Piec około 30 minut.

Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, zostawić trochę wody do sosu (około pół szklanki).

Upieczoe warzywa umieścić w blenderze kielichowym, dolać trochę wody z makaronu, zmiksować. Jeśli zajdzie potrzeba, dolać więcej wody.

Makaron wymieszać z sosem. Jeśli sos za bardzo ostygł, całość można jeszcze podgrzać i pozostawić w garnku na czas smażenia jajek.

Można przygotować jajka sadzone, ale świetnie sprawdzaja się też jajka w koszulkach.

Wykładać makaron na talerze, na wierzchu ukłożyć jajko. Posypać świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Dekorować kiełkami albo rukolą.

♥ Rok temu: 16.07.2012 na blogu ukazał się wpis: Kurczak z brokułem. Zajrzyjcie! :)

4 komentarze: