Jako dodatek do kurczaka wykorzystałam tutaj brzoskwinie z puszki. Co ważne, syrop, w którym były zanurzone brzoskwinie również jest składnikiem tego dania. Dość słodką całość świetnie dopełniają świeże listki melisy.
Pozostałe brzoskwinie można na przykład upiec razem z tymiankiem.
Przygotowanie:
Pierś kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w paski lub mniejsze kawałki. Oprószyć solą i pieprzem. Przełozyć do miski.
Przygotować marynatę z białego wina, sosu sojowego i syropu (zalewy) z puszki brzoskwiń.
Kurczaka zalać marynatą, miskę przykryć folią spożywczą i wstawic do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
Oliwę rozgrzać na patelni. Kurczaka wyjąć z marynaty, tę jednak zachować.
Na rozgrzaną patelnię wrzucić kurczaka, smażyc około 5 minut.
Do kurczaka wlać marynatę i trzymać na patelni kolejne 5 minut.
W razie potrzeby dosolić całość. Wrzucić kilka listków melisy.
Pod koniec duszenia (minutę przed końcem) dodać pokrojone na mniejsze części brzoskwinie.
Podawać np. z ryżem. Ozdobić dodatkowymi listkami melisy. Posypać świeżo mielonym czarnym pieprzem.
*2-4 porcje: w zależności od tego, czy podajemy z ryżem, innymi dodatkami, czy samego kurczaka.
jeżeli jest takie pyszne jak wyglada to ja poproszę....
OdpowiedzUsuńuwielbiam kurczaka w tym wydaniu ;) szczególnie w chińskiej restauracji ;p
OdpowiedzUsuńFantastyczne połączenie składników. I do tego tak kolorystycznie pięknie. Dlatego tak kusząco wygląda :)
OdpowiedzUsuńO kurde muszę spróbować, a mam pytanie.
OdpowiedzUsuńChodzi mi o melise.
Cieżko ją dostać czy jest jakaś suszony czy można ją ominąć?
Ja kupuję zioła w doniczkach, które są raczej łatwo dostępnym towarem, są w większych supermarketach, ale w mniejszych sklepach też. Są w Almie, Tesco, Lidlu, Biedronce...
UsuńJeśli jednak nie możesz dostać melisy możesz ją pominąć. W tym przepisie sprawdza się również natka pietruszki.
Pozdrawiam! :)
Z pewnością zrobię :)
OdpowiedzUsuńlubię takie eksperymenty smakowe:) pięknie wygląda twój kurczak:)
OdpowiedzUsuńsos sojowy, wytrawne wino i brzoskwinia to połączenie musi być idealne :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
ten przepis na pewno wypróbuję, wygląda bardzo apetycznie, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńależ to apetycznie wygląda:) mniam!
OdpowiedzUsuńRasowe danie! Super pomysł. I bardzo apetyczne zdjęcia :) Pozdrawiam Dorota
OdpowiedzUsuńWygląda tak smacznie... mamy wielką ochotę spróbować, bo lubimy kurczaka na słodko:)
OdpowiedzUsuńBardzo prosty i ciekawy przepis. Szukałam właśnie czegoś innego. Zwłaszcza, że tradycyjnie robiony kurczak mi się znudził.
OdpowiedzUsuń