Te kotleciki to specjalność mojej mamy. I choć są łatwe do przygotowania, to tak naprawdę nikomu nie wychodzą takie pyszne, jak mamie. :) Są przyjemną alternatywą dla zwykłych kotletów z piersi kurczaka. Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno (zwolennikiem drugiej opcji jest mój tata:)).
♥ Inne kurczakowe przysmaki znajdziecie TUTAJ.
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka pokroić w małą kosteczkę, dobrze nasolić i dokładnie wymieszać. Dodać jajka i majonez, ponownie wymieszać. Dodać mąkę, połączyć wszytskie składniki.
Jeśli konsystencja jest zbyt lejąca, dodać więcej mąki (ale nie za dużo!). Masa ma być gęsta, ale nie może być sztywna.
Na patelni rozgrzać tłuszcz (ja używałam oleju) i nakładać masę porcjami. Ja na patelni o średnicy 30cm smażyłam po 4 kotlety.
Podawać z surówką, frytkami lub ziemniakami z wody.
Ale kolor mają ładny!: ))
OdpowiedzUsuńTak. Masz rację takie kotleciki są pyszne. Znam i robię często (czasami na specjalne życzenie domowników) :)
OdpowiedzUsuń