Kotleciki krojone z kurczaka

Te kotleciki to specjalność mojej mamy. I choć są łatwe do przygotowania, to tak naprawdę nikomu nie wychodzą takie pyszne, jak mamie. :) Są przyjemną alternatywą dla zwykłych kotletów z piersi kurczaka. Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno (zwolennikiem drugiej opcji jest mój tata:)).

Inne kurczakowe przysmaki znajdziecie TUTAJ.


Składniki (na około 18 sztuk):
  • 500g piersi z kurczaka
  • 4 duże jajka
  • 4 duże łyżki majonezu
  • 4 czubate łyżki mąki
  • sól
  • tłuszcz do smażenia
  • opcjonalnie: musztarda, pokrojona w bardzo drobną kostkę papryka

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka pokroić w małą kosteczkę, dobrze nasolić i dokładnie wymieszać. Dodać jajka i majonez, ponownie wymieszać. Dodać mąkę, połączyć wszytskie składniki.
Jeśli konsystencja jest zbyt lejąca, dodać więcej mąki (ale nie za dużo!). Masa ma być gęsta, ale nie może być sztywna.

Na patelni rozgrzać tłuszcz (ja używałam oleju) i nakładać masę porcjami. Ja na patelni o średnicy 30cm smażyłam po 4 kotlety.

Podawać z surówką, frytkami lub ziemniakami z wody.



2 komentarze:

  1. Ale kolor mają ładny!: ))

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak. Masz rację takie kotleciki są pyszne. Znam i robię często (czasami na specjalne życzenie domowników) :)

    OdpowiedzUsuń