Sałatka śledziowa z burakami

Składniki (około 6 porcji):

  • 500 g osączonych filetów ze śledzia
  • 1 kwaśne jabłko
  • 2 kiszone ogórki
  • 3 ziemniaki
  • 2 buraki
  • 2 jajka
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • garść rodzynek
  • sok z 1/2 cytryny
  • pieprz
  • sól
  • 2 ząbki czosnku
na sos:
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 łyżki majonezu
  • pieprz
  • sól


Przygotowanie:

Śledzie pokroić w centymetrowe kwadraty.
Ziemniaki i buraki ugotować osobno bez obierania ze skóry. Dla lepszego smaku wodę osolić i dodać po ząbku czosnku.
Jajka ugotować na twardo.
Jabłko umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w kostkę, a na koniec skropić sokiem z cytryny.
Ugotowane ziemniaki i buraki pozbawić skórek i skroić w kostkę podobnie jak śledzie.
Kiszone ogórki pokroić na drobne kawałki.
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, dodać orzechy i rodzynki, całość przyprawić pieprzem.
Obraną i posiekaną cebulę dodać do sałatki, a na koniec na tarce na grubych oczkach zetrzeć jajko.
Sos:
Majonez wymieszać ze śmietaną, dodać pieprz i sól do smaku, a następnie starannie wymieszać.
Sałatkę polaną sosem wstawić do lodówki na 40 minut.

  • Oryginalny przepis: Regionalna Kuchnia Polska. Pomorze i Kaszuby, s.5, O-press sp. z o. o.








4 komentarze: