Deserki z musem truskawkowym

Składniki (4 desery):
  • 250g truskawek
  • 2 łyżki żelatyny
  • opcjonalnie: cukier 

  • 400g serka waniliowego
  • 2 łyżki żelatyny
  • opcjonalnie: pół laski wanilii

  • dekoracja: truskawki, mięta


Przygotowanie:

Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, odstawić. 

Truskawki zmiksować na gładką masę (dodać cukier, jeśli używamy-u nas wersja bez cukru), dodać żelatynę, dokładnie wymieszać, przelać do kokilek. Wstawić do lodówki do stężenia.

Przygotować kolejną porcję żelatyny (tak jak wyżej). Serki wymieszać z ziarnami wanilii (jeśli używamy), dodać żelatynę i dokładnie wymieszać.

Wylać na stężony mus truskawkowy. Wstawić do lodówki. 

Kiedy desery będą gotowe, zanurzać kokilki na chwilę w ciepłej wodzie i wyjmować na talerzyki. Można też pozostawić je w miseczkach.

Ozdobić truskawkami i miętą.





3 komentarze: