Ostatnio odkopałam przepis na kotlety rybne. Tak bardzo nam zasmakowały, że postanowiliśmy wykorzystać je również w burgerach. Tym razem jednak są lepiej doprawione i z dodatkiem pietruszki. Śmiało można do nich dodawać inne ulubione zioła.
Na blogu znajdziecie również przepis na burgery fasolowe.
Przygotowanie:
Paprykę pokroić w bardzo drobną kostkę albo krótkie cienkie paseczki.
Rybę rozdrobnić w malakserze. Znacznie oszczędza to czas, a uzyskana w ten sposób masa ma pożądaną konsystencję i swietnie nadaje się do zrobienia kotletów. Rybę miksuję razem z mlekiem.
Jeśli nie macie malaksera, rybę należy bardzo drobno posiekać, a następnie dodać mleko i pozostałe składniki.
Wszystkie składniki połączyć. Porządnie przyprawić solą i pieprzem, dodać posiekaną natkę pietruszki i czosnek. W razie potrzeby dodać więcej bułki tartej. Masa ma być dość gęsta- na tyle, żeby można było ją formować, a później łatwo przewracać na patelni.
Formować kotlety (jak mielone), lekko spłaszczać i smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złotobrązowy kolor.
Po zdjęciu z patelni burgery można zawijać w folię aluminiową (matową stroną do zewnątrz), dzięki temu wszytskie będą ciepłe.
Podawać w bułce z ketchupem/ sosem czosnkowym, sałatą, kiełkami lub innymi ulubionymi dodatkami.
Pyszny przepis i świetne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńświetne, zapisuję przepis:)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, smaczne burgery, śliczne zdjęcia. Jednym słowem Pychota :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wyglądają!: )
OdpowiedzUsuńJutro wypróbuję!
OdpowiedzUsuńhttp://kulinarnyswiatrenaty.blogspot.com/
Proszę dać znać, jak wyszły! :)
Usuńsuper przepis muszę odgapic :)
OdpowiedzUsuń