Ciasto z masą kajmakową i orzeszkami ziemnymi

Ostatnio w moje ręce wpadł zeszyt z przepisami,  z którego korzysta moja mama. :) Dzisiaj ciasto, które widniało w wyżej wspomnianym zeszycie pod nazwą "snickers". Zmieniłam nieco proporcje, bo przeważnie robię ciasta w tortownicy, a nie na dużej blaszce. Jest u nas znacznie mniej osób do łasuchowania niż w moim rodzinnym domu i stąd mniejsza wersja. :) 


Składniki (na ciasto o średnicy 25 cm):
ciasto:
  • 4 żółtka
  • 150 g cukru
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa:
  • 500 ml śmietany kremówki (zimnej)
  • 80 g cukru pudru
  • żelatyna (u mnie 3 łyżeczki) należy stosować się do proporcji podanych na opakowaniu
wierzch:
  • gotowy kajmak (około 400g) lub gotowane w puszce slodzone mleko skondensowane
  • garść orzeszków ziemnych (solonych lub nie)

Przygotowanie:

Śmietanę mocno schłodzić. Wyjąć ją z lodówki dopiero przed samym ubiciem.

Cukier puder przesiać, żeby nie było w nim żadnych twardych grudek.

Przygotować papier do pieczenia z narysowanymi dwoma okręgami o średnicy 25 cm.


Piekarnik rozgrzać do 160 stopni C.

Masło pokroić w małą kosteczkę.
Składniki na ciasto umieścić w misce, wyrobić jednolite ciasto.

Na papierze do pieczenia uformować 2 okrągłe placki. Piec około 15-20 minut na złocisty kolor.
Po wyjęciu placków z piekarnika należy obchodzić sie z nimi ostrożnie, ponieważ są bardzo kruche. Należy poczekać aż przestygną i dopiero wtedy przekładać je na paterę/talerz.

Kiedy placki będą już przestudzone, przygotować śmietanę.

Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości goracej wody. Dokładnie wymieszać, lekko przestudzić.
Nie przygotowywać żelatyny zbyt wcześnie, ponieważ ostygnie i zacznie sie ścinać.

Śmietanę wyjąć z lodówki i ubić na sztywno. Pod koniec ubijania, kiedy widzimy, że śmietana jest już prawie maksymalnie sztywna, dodać przesiany cukier puder, wlać żelatynę na widełki miksera i ubić do końca.
Należy ubijać szybko i energicznie, ale uwaga - nie za długo, bo śmietana się zwarzy! Od razu, kiedy zobaczymy, że żelatyna i cukier są dobrze rozprowadzone, a śmietana sztywna, należy skończyć ubijanie.

Śmietanę wyłożyć na jeden placek, przykryć drugim, lekko docisnąć, wstawić do lodówki. Przygotować wierzch.


Gotową masę kajmakową lekko podgrzać w kąpieli wodnej, dodać do niej część orzeszków, część zostawić. Kajmak nie musi być bardzo ciepły, wystarczy, że podgrzejemy go trochę, żeby lepiej sie rozprowadzał po cieście. 
Tak samo postepujemy z masą przygotowaną z mleka skondensowanego.


Masę kajmakową wyłożyć wierzch ciasta, posypać pozostałymi orzeszkami.
Jeśli nie lubicie połączenia słodkiego i słonego, możecie użyć orzeszków bez soli. Ja jednak myślę, że lekko słone orzeszki fajnie podkreślają smak bardzo słodkiego kajmaku. 


Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki, żeby placki lekko zmiękły.


Kroić bardzo ostrym nożem.




14 komentarzy:

  1. Bardzo ładnie i apetycznie się prezentuje:)Mój mąż na diecie więc ograniczam pieczenie do minimum,ale dziś mam ogromną ochotę na domowe wypieki.

    OdpowiedzUsuń
  2. jak tylko przeczytałam,że znajdują się w nim orzeszki ziemne od razu go poluubiłam :D!

    OdpowiedzUsuń
  3. A to Ci skarb wpadł w ręce :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha, kajmak uwielbiam ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wygląda. Jestem łasuchem. Jeśli się martwisz co zrobić z nadmiarem upieczonego, to się wpraszam :)))

    OdpowiedzUsuń
  6. Brzmi bardzo kuszaco i połaczenia smakow ...mniam!!

    OdpowiedzUsuń
  7. jak ja kocham takie ciacha:) muszę sobie twoje upiec, bo wygląda prze apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Musi być pyszne :) Uwielbiam takie ciasta :) !

    OdpowiedzUsuń
  9. Smaki mojego taty, dałby się za to pokroić :D ja też nie miałabym nic przeciwko kawałeczkowi...;)

    OdpowiedzUsuń
  10. uwielbiam słodkości z masą kajmakową :D

    OdpowiedzUsuń