Deser z wiśniowym sosem

Fajne deserki zrobione z kaszy manny. Dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Ten tajemniczy sos wiśniowy to nic innego jak taki domowy kisiel z dużymi kawałkami owoców. Z całą pewnością można zrobić go też z innych owoców.

W mojej wersji deserek jest dość gęsty. Jeśli chcemy, żeby był mniej gęsty, wystarczy dodać mniejszą ilość kaszy. 










♥ Rok temu na blogu ukazał się wpis: Kremowa pomidorowa.
♥ Inny deser z zastosowaniem kaszy manny: Małe torciki stefankowe
♥ Zobacz też: Ciasto z wiśniami


Składniki (na 4 desery):

na białą masę:
  • 500 ml mleka
  • 80 g cukru
  • 60 g masła
  • 5 pełnych (ale nie czubatych) łyżek kaszy manny
sos wiśniowy:
  • 450 g wiśni
  • 4 łyżki cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Mleko zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym oraz masłem. Zdjąć z ognia, wsypać kaszę i energicznie wymieszać. Całość mieszać i gotować na wolnym ogniu aż zgęstnieje. Rozlać do 4 pucharków. Odstawić.

Odpestkowane wiśnie umieścić w garnku razem z cukrem i sokiem z cytryny. Wymieszać. Gotować na wolnym ogniu około 15 minut.

Mąkę ziemniaczaną wymieszać z niewielką ilością wody, dodać do wiśni, pozostawić na ogniu kilkanaście sekund, bardzo energicznie mieszając. Sos powinien praktycznie od razu zgęstnieć. Sos wiśniowy wyłożyć na mase z kaszy manny.

Można jeść od razu albo wstawić do lodówki i jeść na zimno.
































8 komentarzy:

  1. Taki deser w taki upał chętnie zjadłabym na zimno :)

    OdpowiedzUsuń
  2. kiedyś nie lubiłam wiśnie, teraz na nie czekam lub kupuję mrożone jak już po sezonie

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały i pyszny deser :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda prześlicznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. świetny:) zjadłabym z wielką chęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  6. sezon wiśniowy w pełni, dlatego nie ma na co czekać tylko robić takie PYSZNE deserki :)

    OdpowiedzUsuń