Pierogi z botwinką i fetą

Pierogi z botwinką i fetą to coś dla osób lubiących słone potrawy. Feta zdziałała tutaj swoje. :) Tym razem postanowiłam zrobić nieco inne ciasto niż zazwyczaj. Do tej pory trzymałam się przepisu: mąka, woda, sól, masło. Nigdy nie dodawałam jajka. Teraz wykorzystałam pzrepis z książki Pierogi, kluski, knedle, wyd. Prószyński Media, 2012,  gdzie do ciasta dodaje się żółtko. Przyznam, że się nie zawiodłam i ciasto wyszło naprawdę dobre. :) 

Zajrzyjcie również do działu PIEROGI I SPÓŁKA. :)







Składniki (około 45 pierogów):

ciasto:
  • 400 g mąki pszennej
  • żółtko
  • 2 łyżki masła
  • 250 ml szklanki letniej przegotowanej wody
  • sól
farsz:
  • około 300 g botwinki
  • 270 g fety
  • łyżka masła
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • łyżka listków świeżego tymianku (lub więcej)

Przygotowanie:

Botwinkę umyć, drobno posiekać (oddzielnie listki i łodyżki).

Na patelni rozgrzać łyżkę masła, wrzucić pokrojone łodyżki. Dusić pod przykryciem kilka minut (około 5), nastepnie dodać pokrojone listki i dusić kolejne 7 minut, od czasu do czasu mieszając.

Zdjąć z ognia. Do botwinki dodać pokruszoną fetę, wymieszać. Doprawić pieprzem, dodać listki tymianku. Wymieszać.

Na blat/stolnicę przesiać mąkę, dodać żółtko, masło, szczyptę soli. Stopniowo dodając mąkę, wyrabiać ciasto.

Kiedy ciasto będzie już gładkie i elastyczne, należy przykryć je ściereczką i pozostawić tak na kilkanaście minut.

Po tym czasie ciasto rozwałkować na cienki placek i szklanką lub foremką wycinać krążki.

Na środek każdego krążka nakładać farsz i zlepiać pierogi.

Zagotować lekko osoloną wodę. Wrzucać do niej pierogi i gotować jeszcze przez chwile po wypłynieciu na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową.






6 komentarzy:

  1. niesamowicie wygladają, aż ślinka cieknei. A połączenie botwinki i fety brzmi bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. robiłam takie szkoda że nie ma inspiracji - pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dusia, nie wiedziałam, że u Ciebie też takie są. :)
      Jeśli inspiruję się jakimś konkretnym przepisem, zawsze podaję źródło, ale tym razem tak nie było. Zestawienie fety i botwinki było mi znane z pewnego przepisu na tartę.
      Pozdrawiam. :)

      Usuń
  3. Ale fantastyczny pomysł na pierożki. Z pewnością je zrobię bo mnie zaciekawił farsz.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, ale ostrzegam, że farsz jest słony. :)

      Usuń