Placuszki cukiniowe z sosem z pieczonego czosnku

Ostatnio cukinia często gości na naszych stołach. Niby taka niepozorna, a daje tak wiele możliwości. Poza zupą cukiniową, której jestem ogromną fanką, można zrobić roladki cukiniowe, czy placuszki. Zresztą, nie będę dłużej wymieniać - po prostu zobaczcie sami:



Składniki ( na okolo 12 sztuk):

  • 100 g mąki pszennej
  • 70 g mąki ziemniaczanej
  • 200 ml mleka
  • 300 g cukinii
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

sos:
  • główka czosnku
  • 125 ml jogurtu greckiego
  • sok z 1/4 cytryny
  • łyżeczka cukru
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek



Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.

Ząbki czosnku oddzielić od siebie, ale nie obierać ich z łupinek. Włożyć do małego naczynia do zapiekania, polać oliwą, przykryć, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut.


Kiedy czosnek przestygnie, obrać go z łupinek, przełożyć do małej miseczki, rozgnieść dokładnie widelcem, dodać jogurt grecki, doprawić sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieperzem. Polac na wierzchu odrobiną oliwy.

Cukinię umyć, osuszyć, nie obierać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Połączyć z mąką pszenną i ziemniaczaną, dodać mleko, przyprawić solą i pieprzem. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Wyjmować na ręcznik papierowy, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Podawać z sosem czosnkowym lub innymi ulubionymi dodatkami.

5 komentarzy:

  1. Też dziś na obiad robiłam placuszki z cukinii :D Pycha! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. no nie znowu cukinia...
    :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten sos mnie zaintrygowała i to nawet bardzo! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj pyszne, pyszne! Moje ulubione! Pozdrawiam Dorota

    OdpowiedzUsuń
  5. Koniecznie musze sprobowac :)Ola z buenaappetite.blogspot.co.uk

    OdpowiedzUsuń