Deser kokosowo-czekoladowy

Kolejny przepis dla miłośników kokosa. Jeśli spodobała Wam się tarta kokosowa z Rafaello, ten deser również przypadnie Wam do gustu.
Biała kokosowa masa w połączeniu z czekoladą smakuje wyśmienicie.

Zobaczcie też: deser tiramisu oraz panna cotta z konfiturą jagodową i niebieską galaretką.






Składniki (na 2 porcje):
  • 250ml mleka kokosowego
  • 250ml smietanki 30 lub 36%
  • 50g cukru
  • 40g wiórków kokosowych
  • 2 łyżki likieru kokosowego lub białego wina
  • 2 łyżeczki żelatyny

mus czekoladowy:
  • 100g czekolady mlecznej lub gorzkiej 
  • 20g masła
  • 80ml śmietanki 30 lub 36%

    Przygotowanie:

    Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, dokładnie wymieszać, odstawić.

    W rondelku umieścić mleko kokosowe, śmietankę i cukier, gotować  na średnim ogniu aż do rozpuszczenia cukru.

    Dodać żelatynę, wymieszać, dodać likier i gotować jeszcze przez chwilę. Nie trzeba doprowadzać do wrzenia. Zdjąć z ognia, dodać wiórki kokosowe, wymieszać.

    Przelać do szklanek/pucharków, odsawić do przestygnięcia i stężenia.

    Przygotować mus czekoladowy. Wszystkie składniki umieścić jednocześnie w rondelku, podgrzewać na wolnym ogniu do rozpuszczenia masła i czekolady, dokładnie wymieszać i odstawić do wystygnięcia.

    Kiedy część kokosowa stężeje, wylać na wierzch przestudzoną czekoladę i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

    Dekorować wiórkami kokosowymi.








    5 komentarzy:

    1. Ale to obłędnie wygląda!!! :)

      OdpowiedzUsuń
    2. Uwielbiam wszystko kokosowe, pycha :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

      OdpowiedzUsuń
    3. Na sam widok ślinka cieknie :) Kokos, to jeden z moich ulubionych dodatków do deserów

      OdpowiedzUsuń
    4. Wygląda bardzo apetycznie!: )

      OdpowiedzUsuń
    5. Wygląda cudnie, bardzo elegancko :)

      OdpowiedzUsuń