Kruche ciasteczka z mascarpone i owocami

Kolejny przepis z udziałem borówek i porzeczek, które oczywiście możemy zastąpić innymi owocami. Również mascarpone nie jest dodatkiem koniecznym, możemy użyć bitej śmietany. Takie ciasteczka świetnie prezentują się z zielonymi owocami. Spróbujcie też wersji z kiwi oraz winogronami.

Miłośnikom ciasteczek polecam również ciasteczka owsiane oraz kruche ciasteczka z kajmakiem i orzeszkami.

Składniki (na 16 sztuk):
  • 150g mąki pszennej
  • 120g masła
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 50g cukru
  • 1 jajko
  • 3 łyżki zimnej wody
krem:
  • 300g mascarpone
  • 2 łyżeczki miodu
wierzch:
  • garść czerwonych porzeczek
  • 250g borówek
  • świeże listki mięty do dekoracji

Przygotowanie:

Składniki na ciasto umieścić w misce lub na stolnicy i zagniatać do uzyskania jednolitego ciasta (lekko lepiącego). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na godzinę.

Ciasto wyjąć z lodówki. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.

Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego (wcześniej można podzielić ciasto na 16 części), układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczać dłonią. Jeśli zależy nam na idealnych kształtach ciasteczek, możemy użyć obręczy albo wykrawaczek.

Piec 12-14 minut. Odłożyć do wystygnięcia.

Mascarpone umieścić w misie miksera, dodać miód i krótko zmiksować na wysokich obrotach.

Po wystygnięciu dekorować ciasteczka kremem, porzeczkami, borówkami i miętą lub innymi ulubionymi składnikami.

3 komentarze:

  1. Jakie one słodziutkie, kolorowe. Śliczne. Pewnie tak smakują, jak wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. małe, kolorowe ślicznotki:)

    OdpowiedzUsuń