Tarta cytrynowa zawsze mile widziana

Tarta cytrynowa jest jednym z naszych ulubionych wypieków. Wcześniej robiłam ją na spodzie z pokruszonych herbatników, zobaczcie TUTAJ, tym razem natomiast postanowiłam upiec klasyczny kruchy spód. Sami zdecydujcie, która wersja bardziej Wam odpowiada. :) 

Do zrobienia masy wykorzystuje się 4 żółtka. Jeśli nie wiecie, co zrobić z białkami, zapraszam na jutrzejszy wpis. :)





Składniki (forma o średnicy 25 cm):
  • 200g mąki pszennej
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 50g cukru
  • 150g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • puszka słodzonego mleka skondensowanego (530 g = 450 ml)
  • 4 żółtka
  • świeżo wyciśnięty sok z 3 dużych cytryn



Przygotowanie:

Mąkę przesiać, dodać cukier, pokrojone na małe kawałki masło, jajko oraz śmietanę. Składniki połączyć ze sobą i zagnieść gładkie ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około godzinę.

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.

Wyłożyć ciastem formę, piec 15 minut, następnie wyjąć i odstawić na kratkę do pzrestudzenia.

Zmniejszyć temperaturę w piekarniku  do 175 stopni.

Przygotować masę: połączyć skondensowane mleko z żółtkami, dodać sok z cytryn i bardzo dokładnie wymieszać.Wylać na podpieczony spód, piec 15 minut.

Formę z ciastem odstawić do ostygnięcia, a następnie wstawić na 8 godzin do lodówki.


3 komentarze:

  1. Prezentuje się bardzo ładnie:) nie ma nic lepszego na deszczowy dzień niż słoneczna tarta cytrynowa ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale piękna jest ta tarta <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Przymierzam się do zrobienia! Pysznie wygląda :>

    OdpowiedzUsuń