Tort bezowy z mascarpone, miodem i owocami

Jeśli nie wiecie, co zrobić z białkami, które zostają Wam, kiedy w przepisie wykorzystywane są tylko żółtka, polecam zrobienie bezy. Może być to tort bezowy, tak jak dzisiaj u nas albo małe beziki. Zobaczcie minibezy z bitą śmietaną i kiwi albo beziki z cytrynową nutą.
Tym razem zostały mi 4 białka, żółtka wykorzystałam do zrobienia TEJ TARTY. Zdecydowałam, że zrobię dużą bezę i podam ją z mascarpone, miodem i owocami. 


Składniki (beza o średnicy 25 cm):

beza:
  • 4 białka
  • 200g cukru
  • łyzeczka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka octu ryżowego
  • szczypta soli
krem:
  • 250g mascarpone
  • 2 łyżeczki miodu

wierzch:
  • 1/2 melona
  • 1/2 mango
  • 2-3 figi
  • 3 łyżeczki miodu
  • świeże listki mięty

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 120 stopni C.

Przygotować blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na którym narysować okrąg o średnicy 25cm.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać małymi partiami cukier (po łyżce) i po każdym dodaniu długo miksować. Na koniec dodać ocet i mąkę ziemniaczaną, zmiksować.

Pianę wyłożyć w formie koła na wcześniej przygotowany papier.

Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 30 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni C i piec/suszyć jeszcze przez 90 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.

Mascarpone umieścić w misie miksera i zmiksować, aby serek stał się bardziej puszysty i mniej zwarty. Dodać łyżeczkę miodu, zmiksować, dodać kolejną, ponownie zmiksować.
Masę wyłożyć na wystudzoną bezę.

Owoce pokroić, ułożyć na kremie, polać miodem, udekorować listkami mięty.



4 komentarze:

  1. Ślinka cieknie na sam widok! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda świetnie, tak rześko: ))

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniałe!!! na prawdę wspaniałe!! szkoda ze nie mogę skubnąc..

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda fenomenalnie! Taką to się można zajadać... :)

    OdpowiedzUsuń