Tapenada z czarnych oliwek

Składniki :
  • 150g czarnych oliwek (bez pestek) z zalewy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1-2 gałązki tymianku
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • sól morska

Przygotowanie:


Oliwki odsączyć z zalewy, zmiksować na masę o dość jednolitej konsystencji (używam blendera ręcznego), dodać oliwę, sól, drobno posiekany czosnek oraz tymianek i pietruszkę. Ponownie zmiksować. Przełożyć do słoiczka, zakręcić i wstawić na noc do lodówki.






2 komentarze:

  1. Pyszne śniadanko ,wpraszam się..

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię tę prowansalską pastę. Robię ją nieco inaczej, są w niej u mnie jeszcze kapary i duuużo pietruszki oraz ocet balsamiczny.

    OdpowiedzUsuń