O ile sobotni poranek nie napawa mnie przeważnie radością (z racji szkoły, rzecz jasna), to powroty do domu po tym umysłowo ciężkim dniu są naprawdę przyjemne. :)
Szczególnie, jeśli na stole czekają takie pyszności. Krewetkowe szaleństwo. Uwielbiam!
Zdjęcie nie jest może z górnej półki, ale smak naprawdę niepowtarzalny. :)
Życzę wszystkim miłego i obfitującego w różne smaki weekendu!
Kolorowe naleśniki
Dzisiaj ciąg dalszy wczorajszego wpisu. A mianowicie - wariacje na temat naleśników. Żeby przełamać monotonię zwykłego naleśnika, postanowiłam odrobinę urozmaicić przepis. Ciasto, które przeważnie robione jest u mnie "na oko" podzieliłam na trzy części i do każdej z nich dodałam inny składnik, który sprawił, że moje naleśniki przybrały różne kolory.
Wykorzystałam zagęszczony syrop z mango, mięty oraz domowej roboty sok wiśniowy. Efekty widoczne na załączonych zdjęciach. W przyszłości z pewnością poeksperymentuję z innymi barwnikami.
Przykładowy przepis na ciasto naleśnikowe:
(u mnie wyszło 8 naleśników)
Wykorzystałam zagęszczony syrop z mango, mięty oraz domowej roboty sok wiśniowy. Efekty widoczne na załączonych zdjęciach. W przyszłości z pewnością poeksperymentuję z innymi barwnikami.
Przykładowy przepis na ciasto naleśnikowe:
(u mnie wyszło 8 naleśników)
- 2 szklanki mąki
- 1,5 szklanki mleka
- 1 szklanka wody
- jajo
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju
- ewentualnie- tak jak u mnie - coś do zabarwienia
Pieczarkowa inna niż wszystkie
Oryginalny przepis pochodzi z małej książeczki: Z KUCHENNEJ PÓŁECZKI-ZUPY
Składniki:
- 40g masła
- 500g pieczarek pokrojonych w plasterki (ja czasami dodaję też suszone grzyby)
- 1 cebula drobno posiekana
- 20g mąki
- litr bulionu warzywnego lu drobiowego
- 2 łyżki białego wytrawnego lub półwytrawnego wina
- 3/4 szklanki słodkiej śmietany
- 2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Następnie zdjąć patelnię z ognia.
Pozostałą część masła rozgrzać w garnku na średnim ogniu. Wrzucić cebulę i dusić 2-3 minuty. Mieszając, dodać mąkę i ponownie całość dusić około 2 minut. Następnie, energicznie mieszając, wlać bulion i wino.
1/4 pieczarek odłożyć do oddzielnej miseczki, resztę natomiast dodać do garnka i zmniejszyć ogień. (Teraz też można wrzucić suszone grzybki, jeśli macie ochotę). Gotować około 20 minut pod przykrywką, od czasu do czasu mieszając.
Zupę lekko ostudzić, a następnie rozdrobnić tłuczkiem, robiąc puree; ja zmiksowałam w blenderze-jest to szybszy i wygodniejszy sposób;
Następnie do zmiksowanej już zupy dodać pozostałą część pieczarek oraz śmietanę.
Całość podgrzewać około 5 minut na średnim ogniu.
Dodać sok z cytryny, a w razie potrzeby doprawić.
Przepyszny koktajl mango lassi
Patrząc na zdjęcia, wciąż czuję smak tego koktajlu. Polecam wszystkim miłośnikom mango, a także tym, którzy do mango nie są jeszcze przekonani.
Na to cudo kuchni indyjskiej natrafiłam, przeglądając czasopismo "POLSKA GOTUJE". Autorką przepisu jest Magda, która prowadzi niezwykle inspirujący rogalikblog.pl.
Przygotowanie:
Mango należy obrać i pokroić - odłożyć kawałek do dekoracji, a resztę zmiksować na jednolitą masę.
Następnie dodać mleko, lody i kardamon i miksować jeszcze przez chwilę.
Chociaż ślinka nam cieknie na sam widok, to gotowy koktajl trzeba jeszcze wstawić na 15 minut do zamrażalnika.
Podajemy z cząstką mango (o ile jej wcześniej nie zjedliśmy) i wiórkami kokosowymi. Mniam. :)
Czosnkowa pomidorowa
A oto kolejny z serii szybkich przepisów. Czosnkowa pomidorowa albo pomidorowa czosnkowa, sama nie wiem, który ze smaków dominuje.
W każdym razie, zestawienie tego typu bardzo przypadło mi do gustu.
Składniki:
Przygotowanie:
Następnie zalewamy to przecierem pomidorowym, chwilę gotujemy i dodajemy wywar warzywny. Całość należy zagotować i doprawić do smaku ulubionymi przyprawami. I gotowe!
Podawać z makaronem i natką pietruszki.
W każdym razie, zestawienie tego typu bardzo przypadło mi do gustu.
Składniki:
- 750 ml intensywnego wywaru warzywnego
- pół litra domowego przecieru pomidorowego (zaznaczam-domowego :) )
- 2 główki czosnku
- przyprawy wedle gustu
- 2 łyżki oliwy
- natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
Następnie zalewamy to przecierem pomidorowym, chwilę gotujemy i dodajemy wywar warzywny. Całość należy zagotować i doprawić do smaku ulubionymi przyprawami. I gotowe!
Podawać z makaronem i natką pietruszki.
Niedzielne wspomnienie i deszczowy poranek
Wiosna w tym roku jest wyjątkowo figlarna. Wczoraj przecudowne słońce pognało nas na Pole Mokotowskie, gdzie spędziliśmy miłą część dnia, rozkoszując się widokiem zielonej trawy, kwitnących drzew i dzieci radośnie uciekających przed rodzicami. :)
Dzisiaj niestety nie było już tak różowo i sielankowo. Wstanie z łóżka było trudniejsze, niż można przypuszczać. A wszystko za sprawą szarego nieba i deszczu, który bądź co bądź, nie nastraja zbyt optymistycznie, w szczególności, że we mnie w środku już buszuje wiosna i tego samego oczekiwałabym od pogody.
Na nogi postawiła mnie kawa, która jest już moim codziennym małym rytuałem.
A teraz zastanawiam się, co by tu zrobić na obiad...a raczej obiado-kolację :)
Życzę wszystkim miłego popołudnia. :)
Subskrybuj:
Posty (Atom)