Placuszki z cukinii i twarożek ze szczypiorkiem

Wszelakie warzywa na dobre wkroczyły do kuchni. Podobnie, jak w zeszłym roku, zaczyna panować cukiniowy szał. Placuszki cukiniowe są naprawdę rewelacyjne i szybkie do zrobienia. Przepis, który prezentuję dzisiaj, znalazłam na stronie Miele a la carte
Placuszki podałam z białym serem, który wymieszałam ze szczypiorkiem i doprawiłam jedynie solą i pieprzem.
W przygotowaniu są już kolejne cukiniowe dania. :)


Składniki (na około 15 małych placuszków):
  • 100 g mąki
  • 2 jajka
  • 50 ml mleka
  • 300 g cukinii
  • 200 g białego półtłustego sera
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz 
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:

Z mleka, mąki i jajek przygotować ciasto naleśnikowe.

Cukinię oczyścić i zetrzeć na grubej tarce. Następnie dodać ją do ciasta i przyprawić wszystko solą i pieprzem.

Rozgrzać patelnię, wlać olej  i nakładać ciasto łyżką formując małe placuszki.

Ser wymieszać z drobno posiekanym szczypiorkiem, doprawić solą i pieprzem.

Na każdy placuszek nakładać twarożek.

Zobacz też:
* Placki cukiniowe
* Zupa cukiniowa
* Zupa cukiniowo-czosnkowa


6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. No właśnie ja też pierwszy raz jadłam cukiniowe z twarożkiem. :)

      Usuń
  2. mniam !!! ja też z serkiem jeszcze nie jadłam ale placuszki bardzo lubię i serek ze szczypiorkiem także, więc połączenie na pewno by mi zasmakowało.

    OdpowiedzUsuń
  3. Lżejsza alternatywa dla placków ziemniaczanych. Muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń