Ostrobok z domowymi chipsami

Uwielbiam ryby. I to uwielbiam w podwójnym znaczeniu tego slowa - za to, że są pyszne i za to, że tak łatwo można je przyrządzić. :)

W zdecydowanej wiekszości przypadków sprawioną rybę wystarczy natrzeć oliwą, oprószyć przyprawami i upiec. Podobnie było w tym przypadku.

Podawać z surówkami, sałatą, ziemniakami.  



♥ Zobacz też: pieczona tilapia, pieczony pstrąg z boczkiem


Składniki:

ryba:
  • ostrobok ( aleksandryjski)
  • około 50 ml oliwy z oliwek
  • sól morska
  • pieprz
  • suszony tymianek
chipsy:
  • ziemniaki
  • olej/oliwa
  • sól lub inne przyprawy


Przygotowanie:

ryba:

Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.

Sprawioną rybę umyć i osuszyć, natrzeć oliwą, oprószyć sola, pieprzem i tymiankiem.

Piec około 30 minut.


chipsy:

*sposób pierwszy:

Piekarnik rozgrzać do 220-240 stopni C.

Ziemniaki obrać, pokroić na bardzo cienkie plasterki ( można to zrobić przy pomocy tarki), przełożyć je do dużego naczynia, polać oliwą/olejem i dokładnie wymieszać, żeby pokryły się równomiernie tłuszczem.

Na blachę wyłożyć papier do pieczenia i ułozyć na nim pojedynczą warstwę plastrów ziemniaczanych.

Piec około 13 minut (należy obserwować, czy ziemniaki są już przyrumienione, może się okazać, że należy piec je krócej lub dłużej).

Po wyjęciu z piekarnika przełożyć na ręcznik papierowy, posypać solą lub innymi przyprawami, na przykład sproszkowaną papryką i odstawić do ostygnięcia i wysuszenia.

*sposób drugi:

Na głębokiej patelni/ w garnku/ frytkownicy rozgrzać tłuszcz, smażyć na nim ziemniaczane talarki, wyjmować, kiedy się zarumienią. Podczas wrzucania na patelnię należy zwrócić uwagę na to, czy talarki nie są posklejane. Najlepiej wrzucać je szybko i pojedynczo, smażyć mniejszymi partiami. 

 Po zdjeciu z patelni przełożyć na ręcznik papierowy, posypać solą lub innymi przyprawami, na przykład sproszkowaną papryką i odstawić do ostygnięcia i wysuszenia.


1 komentarz:

  1. nigdy takiej ryby nie jadłam... wygląda jak jakiś miks z piranią hehehe :D

    OdpowiedzUsuń