Deser z mascarpone, bananami i masą kajmakową

Tytuł posta mówi sam za siebie. Do przygotowania tego deseru potrzebujemy bananów (skropionych sokiem z cytryny), serka mascarpone i masy kajmakowej. Składniki możemy łączyć w dowolnych proporcjach, ale nie radzę przesadzać ani z bardzo słodką masą kajmakową ani z mascarpone. 





Składniki (na 2 porcje):
  • duży banan
  • 1/3 opakowania serka mascarpone
  • 1/3 puszki masy kajmakowej
  • sok z połowy cytryny do skropienia banana

Przygotowanie:

Serek mascarpone przełożyć do miski i dokładnie wymieszać łyżką, żeby stał się bardziej puszysty i mniej zwarty.

Masę kajmakową można lekko podgrzać (wstawiając puszkę do ciepłej wody), żeby była rzadsza.

Banana pokroić w plasterki, które od razu skropić sokiem z cytryny.

Składniki układać warstwami w szklance lub pucharku.



3 komentarze:

  1. Kocham wszystko co ma kajmak:-))

    OdpowiedzUsuń
  2. Proste desery zawsze wychodzą najlepiej i są najsmaczniejsze! Koniecznie muszę wypróbować ;)
    food-and-other.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń