Wesołych Świąt!


Żółty krem paprykowy

Składniki (na około 3 porcje):

  • 4 duże żółte papryki
  • olej rzepakowy
  • sól morska
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • czarny świeżo mielony pieprz
  • do podania: rzeżucha, ser sałatkowo-kanapkowy w kosteczce (typu feta)

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.

Paprykę pokroić ułożyć na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym, polać olejem, oprószyć solą morską, wymieszać. Piec bez przykrycia około 40 minut.

Paprykę wraz z powstałym sosem przełożyć do blendera kielichowego, dodać trochę bulionu i zmiksować na gładką masę. Dodać resztę bulionu, wymieszać, przelać do garnka, podgrzać.

Jeśli po zmiksowaniu blenderem nie uzyska się pożądanej jednolitej i gładkiej konsystencji, zupę można dodatkowo przetrzeć przez sito.

Podawać z kostkami sera, rzeżuchą i lub bułeczką. przed podaniem posypac świeżo mielonym czarnym pieprzem.


Biała kiełbasa ze śliwkami

Składniki:

  • 2 cebule
  • 6 kawałków białej kiełbasy
  • 150 g suszonych śliwek
  • oliwa
  • pieprz
  • tymianek

Przygotowanie:

Cebule pokroić w piórka. Połowę ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego.
Na wierzch położyć kiełbasę. Położyć na niej suszone śliwki i przykryć resztą cebuli.
Całość pokropić oliwą i posypać pieprzem oraz tymiankiem.
Piec w piekarniku około 40 minut (lub dłużej) w temp. 180 C.
W połowie pieczenia przewrócić kiełbasę na drugą stronę, a cebulę przemieszać.


  • Oryginalny przepis: Moje Gotowanie Numer Specjalny. Wielkanoc, 2/2013, s. 24, G+J Gruner+Jahr Polska Sp. z o.o. & Co. Spółka Komandytowa


Klopsiki w piwie


Składniki:

  • 500 g wieprzowego mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • pęczek natki pietruszki
  • jajko
  • łyżka bułki tartej
  • 1,5-2 płaskie łyżeczki soli
  • pieprz
  • 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
  • mąka
  • olej

Sos piwny:

  • 2 cebule
  • 250 ml piwa
  • 125 ml bulionu wołowego
  • łyżeczka cukru


Przygotowanie:

Pokroić drobno cebule i natkę pietruszki. Mięso wymieszać z jajkiem, bułką tartą, cebulą, natką pietruszki i przyprawami. Z powstałej masy uformować nieduże kulki i obtoczyć je w mące, a następnie usmażyć na rozgrzanym oleju.

Przygotować sos:
Cebule posiekać i podsmażyć na oleju z dodatkiem cukru. Dodać piwo i bulion. Zagotować i dusić przez przez 15 min. Usmażone klopsy włożyć do sosu piwnego i dusić przez 5 min.



  • Oryginalny przepis: Dania z mięsa i drobiu, 01.2011, s.52, Prószyński Media







BREAKFAST #2