Żółty krem paprykowy
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
Paprykę pokroić ułożyć na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym, polać olejem, oprószyć solą morską, wymieszać. Piec bez przykrycia około 40 minut.
Paprykę wraz z powstałym sosem przełożyć do blendera kielichowego, dodać trochę bulionu i zmiksować na gładką masę. Dodać resztę bulionu, wymieszać, przelać do garnka, podgrzać.
Jeśli po zmiksowaniu blenderem nie uzyska się pożądanej jednolitej i gładkiej konsystencji, zupę można dodatkowo przetrzeć przez sito.
Podawać z kostkami sera, rzeżuchą i lub bułeczką. przed podaniem posypac świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Biała kiełbasa ze śliwkami
Przygotowanie:
Cebule pokroić w piórka. Połowę ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego.
Na wierzch położyć kiełbasę. Położyć na niej suszone śliwki i przykryć resztą cebuli.
Całość pokropić oliwą i posypać pieprzem oraz tymiankiem.
Piec w piekarniku około 40 minut (lub dłużej) w temp. 180 C.
W połowie pieczenia przewrócić kiełbasę na drugą stronę, a cebulę przemieszać.
- Oryginalny przepis: Moje Gotowanie Numer Specjalny. Wielkanoc, 2/2013, s. 24, G+J Gruner+Jahr Polska Sp. z o.o. & Co. Spółka Komandytowa
Klopsiki w piwie
Przygotowanie:
Pokroić drobno cebule i natkę pietruszki. Mięso wymieszać z jajkiem, bułką tartą, cebulą, natką pietruszki i przyprawami. Z powstałej masy uformować nieduże kulki i obtoczyć je w mące, a następnie usmażyć na rozgrzanym oleju.
Przygotować sos:
Cebule posiekać i podsmażyć na oleju z dodatkiem cukru. Dodać piwo i bulion. Zagotować i dusić przez przez 15 min. Usmażone klopsy włożyć do sosu piwnego i dusić przez 5 min.
- Oryginalny przepis: Dania z mięsa i drobiu, 01.2011, s.52, Prószyński Media
Subskrybuj:
Posty (Atom)