Przysmak Popeye'a - Z nadzieniem szpinakowym

Jako dziecko uwielbiałam oglądać przygody Popeye'a. Z dziecięcą fascynacją przyglądałam się, jak mój idol zjada kolejne porcje szpinaku.
No właśnie-ten szpinak jest dla mnie trochę zagadką. Ani go lubię, ani go nie lubię.
Dziś postaram się go trochę odczarować. Zapraszam na rogaliki z ciasta francuskiego z porcją szpinaku.


Rogale ze szpinakiem i kurczakiem

Składniki na 6 rogalików:
  • opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
  • około 50 g mrożonego szpinaku
  • pojedyncza pierś z kurczaka
  • łyżka masła
  • łyżeczka mąki
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:


Szpinak rozgrzać w garnku z łyżką masła. Mieszać do uzyskania jednolitej masy. Dodać mąkę i czosnek granulowany. Wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.

Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę, oprószyć solą i pieprzem, usmażyć.

Ciasto francuskie pokroić w trójkąty, układać szpinak i kawałki kurczaka. Zwijać od strony szerszej ku wierzchołkowi trójkąta.

Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200˚C.





Bułeczki z nadzieniem szpinakowym


Składniki (na 8 bułeczek):
  • opakowanie ciasta francuskiego ( 275 g)
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 50 g masła
  • 250 g białego półtłustego sera
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.

Masło roztopić na patelni, dodać grubo pokrojony szpinak. 

Kiedy szpinak lekko zwiędnie, przyprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia, odstawić. Jeśli na patelni zebrało się dużo wody, należy ją odlać.

Biały ser rozdrobnić widelcem, a następnie dodać go do szpinaku i wymieszać.

Ciasto francuskie rozłozyć na blacie, pokroic na 8 równych prostokątów.

Na środku każdego prostokąta rozkładać szpinakowy farsz.

Prostokąty składać na pół i dokładnie skleić brzegi.

Piec około 20-25 minut.






































Aktualizacja: 20.04.2013

Czekolada do picia

Jestem prawdziwym czekoladoholikiem. Czasami naprawdę przesadzam ze spożywaną ilością... :) ( Ojej... Naprawdę się do tego przyznałam? :) )
Dzisiaj pomysł na czekoladę w płynnej postaci. Wyśmienicie poprawia nastrój. :)








Składniki (na 4 małe filiżanki):
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 250 ml mleka 3,2 %
  • 250 ml śmietany 30 %
  • cukier wanilinowy
Przygotowanie:

Do garnka wlać mleko i śmietanę. Wrzucić połamaną czekoladę.

Gotować na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając - aż czekolada sie roztopi.

Dodać cukier wanilinowy. Podgrzewać jeszcze przez chwilę.

Wlewać do szklanek/filiżanek przez sitko.

Wpis aktualizowany: 09.04.2013

Jaja faszerowane

Gdyby jajko miało inną formę, życie kury byłoby potworne. 
Julian Tuwim

Bardzo pomysłowe jajka, które mogą zagościć nie tylko na stole wielkanocnym, ale również jako jedna z pozycji w naszym codziennym śniadaniowym menu.






Składniki:
  • 4 jajka
  • świeże listki bazylii
  • świeże listki mięty
  • koperek
  • suszone zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
  • łyżka majonezu
  • olej do smażenia
Jaja ugotować na twardo, następnie każde przekroić na pół- uważając, aby nie uszkodzić skorupki. Wyjąć przy pomocy łyżki białko i żółtko-skorupki zostawić!

Białka i żółtka rozgnieść bardzo dokładnie widelcem. Dodać pokrojone listki bazylii, mięty i posiekany drobno koperek. Dodać sól i pieprz. Do całości wmieszać łyżkę majonezu.
Tak przygotowanym farszem napełnić skorupki.

Wkładać na rozgrzany olej farszem do dołu. Smażyć do zrumienienia się masy jajecznej.




Rożki z ciasta francuskiego

Ciasto francuskie- często koło ratunkowe, z którego da się zrobić zarówno coś słodkiego, jak i coś wytrawnego. 

Te rożki zrobiłam z gotowego ciasta francuskiego, ale myślę, że kiedyś na pewno zrobię swoje własne. :)








Składniki:
  •   opakowanie ciasta francuskiego
  •   3 łyżki śmietany 18%
  •   15 dag półtłustego twarogu
  •   15 dag półtłustego sera feta
  •   kilkanaście listków bazylii
  •   natka pietruszki
  •   kilka czarnych oliwek
  •   pieprz

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do  do 200˚C.
 
Ciasto francuskie tniemy na kwadraty.

Z pozostałych składników robimy farsz. Twaróg, ser feta i śmietanę mieszamy bardzo dokładnie.

Następnie dodajemy rozdrobnione listki bazylii, posiekaną natkę pietruszki i pokrojone w plasterki oliwki.

Całość doprawiamy pieprzem.

Tak przygotowaną masę układamy na środku każdego kwadracika z ciasta francuskiego, składamy po przekątnej i bardzo dokładnie sklejamy brzegi.

Rożki pieczemy około 20 minut.




Banany z boczkiem i żółtym serem

Banany w towarzystwie boczku i żółtego sera to może i zaskakujące, ale bardzo smaczne połączenie.
Polecam wszytskim tym, którzy w kuchni lubią eksperymenty i nie boją się łączyć smaków i składników, które pozornie do siebie nie pasują.








Składniki na 2 porcje:
  • 2 banany
  • 4 plastry boczku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • 4 duże plastry żółtego sera
  • płaska łyżeczka curry 
  • sok z połowy  limonki
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz  


Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 200 stopni.

Obrane banany przekroić wzdłuż na pół, lekko skropić sokiem z  limoki. Każdą połówkę owinąć najpierw plastrem boczku, a później serem.

Banany ułożyć w formie do pieczenia, jeden obok drugiego.


Dokładnie roztrzepać śmietanę z jajkami, solą, pieprzem i curry, wymieszać z posiekaną natką, oblać dookoła, obłożyć wiórkami masła.

Zapiekać około 20-25 minut. Natychmiast podawać. 

Luźna inspiracja:  Anna Zdun:Dania z owocami słone, słodkie i pikantne 

Aktualizacja: 02.05.2013