Krewetki w tempurze

Od jakiegoś czasu chodziły za mną krewetki. Nie mogłam się jednak zdecydować co do sposobu ich przyrządzenia. W grę wchodził makaron z krewetkami, kanapki, jajecznica, ryż albo krewetki w tempurze. Ostatecznie zdecydowałam się na ten ostatni pomysł, który wydaje sie być idealny dla osób, które do krewetek nie mogą się przekonać. Zamknięte w cieście krewetki nie straszą tak bardzo swoim wyglądem i są naprawdę godne polecenia.  



♥ Inspiracja: Magazyn Kuchnia/Krewetki w tempurze

♥ Zobacz też: makaron z krewetkamimałe grzanki z jajecznicą i krewetkami, kanapki z krewetkami

♥ Dwa lata temu na blogu: zupa cukiniowa



Składniki (2-4 porcje):
  • 150 g krewetek ( u mnie już gotowe - obrane i oczyszczone)
  • 50 g mąki pszennej 
  • 10 g mąki ziemniaczanej
  • 10 g mąki kukurydzianej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • sól
  • pieprz
  • woda
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Jeśli używamy całych krewetek, obieramy je z pancerzy, odrywamy głowy i oczyszczamy.

Przygotować tempurę: połaczyć mąkę pszenną, ziemniaczaną i kukurydzianą, proszek do pieczenia. Do mąki powoli wlewać wodę i mieszać. Powinna powstać dość gęsta masa o konsystencji śmietany. Doprawić do smaku i odstawić na chwilę (kilka minut) do lodówki.

W garnku lub na patelni rozgrzać olej do głebokiego smażenia. Krewetki zanurzać w cieście i wkładamy do gorącego tłuszczu. Smażyć, aż się zrumienią. Wyjmować na ręcznik papierowy, żeby pozbyc się nadmiaru tłuszczu.

Podawać z ulubioną salsą, cytryną, limonką lub innymi ulubionymi dodatkami.

3 komentarze:

  1. Mniam uwielbiam krewetki w cieście, dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jestem wielką fanką tempury :) Twoje krewetki wyglądają pysznie!

    OdpowiedzUsuń