CZERWIEC'13



♥ NA BLOGU:

Skrzydełka
Beziki
Muffiny truskawkowe
Pizza

Polędwiczki

Kanapki z krewetkami


Małe grzanki 
Jajka na szpinaku


♥ TEGO SZUKALIŚCIE:



♥ POZA BLOGIEM:

Kama i ja - ostatni zjazd :)
Nawet kawa się uśmiecha. :)

Domowy fast food - skrzydełka + RYSUNKOWA WERSJA PRZEPISU

Skrzydełka podobne do tych, które być może znacie z popularnej sieci restauracji. :) Z tą różnicą, że są przygotowane w domu, co według mnie przemawia na ich korzyść.I choć zrobienie tych skrzydełek wcale nie jest takie fast, to myślę, że warto na nie poczekać. :)
Najpierw mięso musi odczekać swoje w marynacie zrobionej z maślanki i przypraw, następnie obtaczamy skrzydełka w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu i dodatkowo pieczemy jesczcze w piekarniku.
Podajemy z surówkami, frytkami lub ulubionym sosem.
Ale uwaga: Jedna porcja takich skrzydełek to około 700 kalorii, więc lepiej nie jeść ich codziennie. :)
Poza zdjęciami, przygotowałam również rysunkową wersję przepisu, która, mam nadzieję, przypadnie Wam do gustu. :)

Źródło przepisu: SÓL i PIEPRZ, maj-czerwiec 3/2013
Zobaczcie również przepis na skrzydełka miodowo-musztardowe.

Składniki (na 4 porcje):
  • 16-20 skrzydełek z kurczaka
  • 500 ml maślanki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli
  • 1 łyżeczka mielonej chili
  •  1,5 łyżki soku z cytryny
  • 200 g mąki
  • 1 łyżka mielonej papryki
  • gałka muszkatołowa
  • suszony tymianek
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Skrzydełka umyć, osuszyć i odkroić końce. Można też nie odcinać końców, tylko zawinąć je w taki sposób, aby były nieruchome.

W dużej misce wymieszać maślankę, pzreciśnięty przez praskę czosnek, 1 łyżeczkę soli, suszoną cebulę, chili i sok z cytryny. Dokładnie wymieszać.

Do marynaty włożyć skrzydełka, wymieszać, przykryć folią spożywczą, wstawic do lodówki na około godzinę.

Mąkę wymieszać z papryką, 2 łyżeczkami soli, szczyptą gałki muszkatołowej i tymianku.

Do dużej głębokiej patelni wlać wlać olej na wysokość około 2 cm i rozgrzać.

Skrzydełka wyjąć z marynaty, obtoczyć w mące i usmażyć na złoty kolor.

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.

Usmażone skrzydełka przełożyć na wyłożoną pergaminem blachę. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 20 minut.

Skrzydełka osączyć z nadmiaru tłuszczu, kładąc na papierowych ręcznikach.






Beziki z cytrynową nutą

Bezy z dodatkiem startej skórki z cytryny, przełożone kremem z bitej śmietany, mascarpone oraz odrobiną soku z cytryny i kawiorem z wodorostów.

Może połączenie wydaje się być nieco dziwne, ale zapewniam, że smakuje naprawdę interesująco.

Bezy należy przełożyć kremem tuż przed podaniem.

Minusem jest to, że trzeba je szybko zjeść, ponieważ pod wpływem wilgoci z kremu bezy tracą swoją chrupkość.









Składniki (na 14 pojedynczych bez):

bezy:
  • 3 białka (koniecznie w temperaturze pokojowej!)
  • 300 g cukru
  • szczypta soli
krem:
  • 200 ml śmietany 36 %
  • sok z 1/4 cytryny
  • skórka starta z 1/2 cytryny
  • 50 g mascarpone
  • opcjonalnie: łyżeczka kawioru z wodorostów

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 120 stopni.

Białka ubić z odrobiną soli na pianę. 
Białka powinny być w temperaturze pokojowej - najlepiej wyjąć jajka dzień wcześniej z lodówki.

Cukier dodawać stopniowo, małymi partiami, cały czas dokładnie i długo miksując po każdej dodanej porcji cukru.

Piana powinna być gęsta, sztywna i błyszcząca.

Pianę wykładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ilość bez powinna być parzysta ( u mnie było ich 14) - z tym, że połowa powinna być równa i płaska, żeby można było ułożyć krem, druga połowa może mieć nieco bardziej fantazyjny wygląd - będzie to "kapelusik" do bezowego ciasteczka.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 120 stopni i piec przez 25 minut.

Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec bezy przez 45 minut.

Przygotować krem:  Śmietanę ubić na sztywno, małymi partiami dodawać mascarpone i mieszać, ale tylko do połączenia obu składników. Pod koniec dodać starta skórkę, sok z cytryny oraz kawior i delikatnie wymieszać.
Krem jest nieco kwaśny, co fajnie komponuje się ze słodkością bez. Jeśli mimo wszystko chcemy, żeby był słodszy, śmietanę ubijamy z odrobiną cukru.
Uwaga! Śmietana musi być bardzo zimna.

Bezy dekorować kremem przed samym podaniem. Krem układać na płaskich bezach i przykrywać bezikowymi kapeluszami. :)

Od razu jeść!

Źródła inspiracji znajdziecie w TYM poście.


Polędwiczki wieprzowe podane na kokardkach

Pyszne, rozpływające się w ustach polędwiczki z całymi pieczarkami, podane na makaronie w kształcie kokardek i posypane pietruszką. Coś wspaniałego! :)


Przepis naprawdę prosty, a efekt jak najbardziej zadowalajacy.

Źródło inspiracji: Polędwiczki w sosie grzybowym według Pati :)










Składniki (na 4 porcje):
  • polędwica wieprzowa (około 250 g)
  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 60 ml oleju
  • 3 łyżki gęstej śmietany (18%)
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • sól
  •  do dekoracji: natka pietruszki
  • do podania: 200 g makaronu kokardki

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w drobną kostkę, pieczarki umyć i osuszyć.


Polędwicę pokroić na plastry o grubości około 2 cm. Każdy plaster lekko rozgnieść pięscią, oprószyć z obu stron świeżo startym czarnym pieprzem.

Polędwiczki smażyć na dużej patelni na rozgzranym oleju - 2 minuty z każdej strony.

Następnie polędwiczki przełożyć do innego naczynia i przykryć luźno folią aluminiową.

Na patelnię, na której były smażone polędwiczki, wrzucić drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz całe pieczarki, posolić i smażyć aż do lekkiego zrumienienia wszystkich składników.

Dodać mięso i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 20 minut.

Pod koniec dodać śmietanę, wymieszać i dalej trzymać pod przykryciem.

Makaron ugotować w osolonej wodzie, wyłożyć na 4 talerze, na wierzchu układać mięso i pieczarki, posypać pietruszką.




Muffiny z truskawkami

Bardzo łatwe do zrobienia muffiny z truskawkami, które wymagają naprawdę minimalnych nakładów pracy. :) 
Truskawki można zastąpić innymi owocami. W oryginalnym przepisie, który znalazłam w "Moim gotowaniu - truskawki, maliny, jagody", muffiny te były właśnie z jagodami. Również kusząca wersja i myślę, że kiedy tylko bedę w posiadaniu jagód, powtórzę ten wypiek właśnie  z nimi.








Składniki ( na 12 muffinek):
  • 250 g mąki pszennej
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 200 ml mleka
  • 80 ml oleju roślinnego
  • 2 jajka
  • 200 g truskawek

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.

Truskawki umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki.

W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli.

W drugim naczyniu przy pomocy miksera połączyć ze sobą mleko, olej i jajka.

Mąkę wsypać do masy jajecznej i wymieszać (najlepiej mikserem) tylko do połączenia składników.

Foremki na muffiny wysmarować tłuszczem lub umiescić w nich papilotki.

Foremki napełniać masą do połowy wysokości, następie do ciasta w foremkach wrzucić kawałki truskawek i przykrywać resztą masy.

Piec około 20-25 minut.

Zachęcam również do wypróbowania przepisów na MUFFINY Z MARCHEWKĄ oraz MUFFINY Z KONFITURĄ MALINOWĄ.


Pizza na cieście francuskim

Pizza na cieście francuskim to wersja dla trochę leniwych. Albo inaczej... taka pizza to wersja dla tych, którzy cenią sobie czas i wszytsko lubią mieć szybko. 
W tym przypadku szybkość idzie w parze ze smakiem. :)
Pizzę na takim spodzie robiłam już niejednokrotnie, jednak pomysł na takie zestawienie składników podpatrzyłam u Pauliny.
Oczywiście każdy może dowolnie mieszać składniki i smaki. Zapewne są tacy, dla ktorych pizza bez mięsa i sera, to tak naprawdę nie pizza. Zatem na sosie pomidorowym można ułożyć na przykład plastry szynki, a całość posypać startym serem. :)




Składniki:
  • blat gotowego ciasta francuskiego
  • puszka pomidorów obranych i krojonych (400 g)
  • łyżka oliwy
  • 1 łyzeczka soli
  • 2 łyzeczki cukru
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • pieprz
  • kulka mozarelli
  • kilka czarnych oliwek ( u mnie z zalewy)
  • świeża bazylia


Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.

Ciasto francuskie rozłożyć na blaszce do pieczenia.

Przygotować sos:
Na patelni rozgrzać oliwę, a następnie wrzucić pomidory z puszki i dodać sól, cukier i oregano.
Pozostawić na patelni na średnim ogniu około 6 minut, od czasu do czasu mieszając. Zdjąć z ognia, przestudzić. 

Na cieście francuskim rozsmarować sos, trochę sosu pozostawić do późniejszego podania.

Następnie układać pokrojoną w plastry mozarellę i oliwki (mogą być w całości albo pokrojone).

Piec około 20 minut.

Przed podaniem udekorować świeżą bazylią.









Jajka na szpinaku

Dla wszystkich miłosników szpinaku oraz tych, którzy do szpinaku nie są jeszcze przekonani. :)
Można zapiec szpinak i jajka w większym naczyniu, ale myślę, że najlepszym rozwiązaniem są małe kokilki. Każdy od razu będzie miał swoją porcję dla siebie. :)








Składniki:
  • 150 g świeżego szpinaku baby
  • 45 g masła + 2 łyżeczki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 jajka
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.

Na patelni roztopić masło, wrzucić szpinak i smażyć aż liście zwiędną. Dodać przeciśnięty przez praske ząbek czosnku, doprawic solą i świeżo zmielonym pieprzem. Smazyć jeszcze przez chwilę.

Szpinak pzrełożyć do formy do zapiekania (albo dwóch mniejszych foremek), wbić jajka.

Jajka oprószyć solą i pieprzem, na każdym jajku położyć łyżeczkę masła.

Piec około 12 minut.

Małe grzanki z jajecznicą i krewetkami

Pomysł zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolację. Po kanapkach z krewetkami, zapraszam na małe grzanki - tym razem z jajecznicą, szczypiorkiem i krewetkami. Takie kanapeczki są dowodem na to, że małe jest piękne. :)
Krewetki podsmażone na maśle z dodatkiem masła i czosnku to przepis chyba wszystkim znany. Dzisiaj proponuję połączyć owoce morza ze zwykłą jajecznicą. Na małych grzankach wygladają uroczo. :) 


Składniki (6 małych grzanek):
  • kawałek bagietki pokrojonej na 6 części
  • 12 krewetek Black Tiger ( u mnie mrożone)
  • 2 jajka
  • pół pęczka szczypiorku
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • sól morska

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.

Krewetki rozmrozić, opłukać i osuszyć. Szczypiorek drobno posiekać.

Kawałki bagietki podpiec przez około 2 minuty w rozgrzanym piekarniku. Pozostawic w piekarniku na czas przygotowania krewetek i jajek.

Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła oraz posiekany ząbek czosnku.

Wrzucić krewetki i smażyć z każdej strony około 1, 5 minuty.

Na koniec posypać solą morską. Odstawić.

Na patelni rozgrzać łyżkę masła, wrzucić przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i smażyć przez minutę.

Wbić 2 jajka i wymieszać. Smażyć, a kiedy jajka zaczną się ścinać, wrzucić szczypiorek i wymieszać.

Na podpieczonych kawałkach bagietek układać jajecznicę, a na wierzchu każdej kanapeczki po 2 krewetki.





Kanapki z krewetkami, kolendrą i sosem czosnkowym

Jeśli znudziły Wam się zwykłe kanapki z serem czy wędliną, możecie spróbować czegoś innego. Krewetki świetnie sprawdzają się w wersji kanapkowej. Z dodatkiem sosu czosnkowego domowej roboty i świeżej kolendry są naprawdę wyśmienite.
Krewetki wystarczy chwilę podsmażyć na maśle z czosnkiem, a bułki podgrzać w piekarniku. Wbrew pozorom to naprawdę szybkie kanapki. :)
Jeśli nie lubicie kolendry, można wykorzystać pietruszkę albo szczypiorek. 





Składniki ( na 2 kanapki):
  • 14 krewetek Black Tiger ( u mnie mrożone)
  • 2 kawałki bagietki albo 2 długie bułki
  • świeża kolendra
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • sól morska
sos:
  • 125 ml jogurtu greckiego
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 przeciśnięte przez praske ząbki czosnku
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:

Z podanych składników przygotować sos. Dokładnie wymieszać, odstawić.

Bułki przekroić (nie do końca) i podgrzać w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku (około 1-2 minuty).

Krewetki rozmrozić, pozbawić ogonków, osuszyć.

Masło rozpuścić na patelni, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmazać 1 minutę.

Dodać krewetki i smażyć je z każdej strony po 2 minuty.

Posypać solą morską.

Bułki posmarować w środku sosem czosnkowym, następnie do kazdej kanapki włożyć kilka krewetek i dodać świeżą kolendrę (pietruszkę lub szczypiorek).