Burgery rybne

Ostatnio odkopałam przepis na kotlety rybne. Tak bardzo nam zasmakowały, że postanowiliśmy wykorzystać je również w burgerach. Tym razem jednak są lepiej doprawione i z dodatkiem pietruszki. Śmiało można do nich dodawać inne ulubione zioła.  

Na blogu znajdziecie również przepis na burgery fasolowe

Składniki (na około 8 burgerów):
  • 300g białej ryby (użyłam dorsza)
  • czerwona papryka
  • około 80g bułki tartej
  • 2 jaja
  • 100ml mleka
  • sól
  • pieprz cytrynowy 
  • pieprz czarny
  • kilka posiekanych ząbków czosnku lub czosnek granulowany
  • drobno posiekana natka pietruszki
  • tłuszcz do smażenia
do podania (opcjonalnie):

    Przygotowanie:

    Paprykę pokroić w bardzo drobną kostkę albo krótkie cienkie paseczki.

    Rybę rozdrobnić w malakserze. Znacznie oszczędza to czas, a uzyskana w ten sposób masa ma pożądaną konsystencję i swietnie nadaje się do zrobienia kotletów. Rybę miksuję razem z mlekiem.

    Jeśli nie macie malaksera, rybę należy bardzo drobno posiekać, a następnie dodać mleko i pozostałe składniki.

    Wszystkie składniki połączyć. Porządnie przyprawić solą i pieprzem, dodać posiekaną natkę pietruszki i czosnek. W razie potrzeby dodać więcej bułki tartej. Masa ma być dość gęsta- na tyle, żeby można było ją formować, a później łatwo przewracać na patelni.

    Formować kotlety (jak mielone), lekko spłaszczać i smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złotobrązowy kolor.

    Po zdjęciu z patelni burgery można zawijać w folię aluminiową (matową stroną do zewnątrz), dzięki temu wszytskie będą ciepłe.

    Podawać w bułce z ketchupem/ sosem czosnkowym, sałatą, kiełkami lub innymi ulubionymi dodatkami.



    7 komentarzy: