Smoothie truskawkowo-borówkowe
Przygotowanie:
Truskawki i borówki umieścić w blenderze, zblendować do uzyskania jednolitej konsystencji, następnie dodać siemię lniane i ponownie zmiksować.
Zielony koktajl ananas&szpinak
Przygotowanie:
Pozbawionego skórki i środka ananasa pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do blendera i zmiksować na mus o jednolitej konsystencji. Dodać umyty i pozbawiony ogonków szpinak, miksować do uzyskania jednolitej konsystencji.
Gulasz wołowy
Przygotowanie:
Smalec rozgrzać w garnku i zrumienić cebule, dodać pokrojone w niedużą kostkę mięso, wędzoną paprykę i kminek.
Dokładnie wymieszać i dusić 2 min cały czas mieszając.
Dodać pokrojone w kostkę pomidory (można je wcześniej sparzyć wrzątkiem i pozbyć się skórki), papryki, marchewkę i pietruszkę, posiekany czosnek i papryczkę pepperoni (posiekać z nasionami).
Dusić pod przykryciem, mieszając przez około 1 godz.
Dodać pokrojone w dużą kostkę ziemniaki i dusić aż zrobią się miękkie.
Przyprawić solą i pieprzem.
- Oryginalny przepis: Dania z mięsa i drobiu, 01.2011, s.22, Prószyński Media
Zupa cytrynowa z kurczakiem
Przygotowanie:
Ugotować bulion, dodać piersi kurczaka, marchew, pora i liście laurowe.Gotować 30 min na małym ogniu.
Oddzielnie ugotować ryż.
Gdy mięso zmięknie, wyjąć je z bulionu i pokroić w kostkę. W razie potrzeby bulion przecedzić przez sitko.
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, a następnie dodawać kolejno po jednym żółtku, sok z cytryny i bardzo wolno ciepły bulion.
Podgrzewać uważając, żeby nie zagotować.
Do miseczek włożyć ryż, pokrojonego kurczaka i zalać bulionem.
Przybrać natką pietruszki, plasterkami cytryny lub bazylią.
- Oryginalny przepis: Zupy nasze ulubione na każdą okazję, 02.2008, s.22, Agora S,A,
Tarta sernikowa z jabłkami
Przygotowanie:
Mąkę przesiać, dodać cukier, pokrojone na małe kawałki masło, jajko oraz śmietanę. Składniki połączyć ze sobą i zagnieść gładkie ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około godzinę.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.
Wyłożyć ciastem formę, piec 15 minut, następnie wyjąć i odstawić na kratkę do przestudzenia.
Mąkę przesiać, dodać cukier, pokrojone na małe kawałki masło, jajko oraz śmietanę. Składniki połączyć ze sobą i zagnieść gładkie ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około godzinę.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.
Wyłożyć ciastem formę, piec 15 minut, następnie wyjąć i odstawić na kratkę do przestudzenia.
Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 190 stopni.
Przygotować nadzienie:
Masło zmiksować z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodawać ser i miksować, dodać jajka, zmiksować, na koniec dodać skórkę z cytryny i mąkę ziemniaczaną i zmiksować do połączenia składników.
Wylać na przestudzony spód. Jabłko przekroić na pół, wyjąć pestki, a następnie pokroić na bardzo cienkie plasterki ( do tego celu można użyć tarki) i układać (lekko zatapiać) w masie serowej od zewnątrz do środka.
Sernik waniliowy z mleczną czekoladą
Przygotowanie:
Pokruszyć na sypko herbatniki, dodać kakao i masło.
Tortownicę o śred. 25 cm (oryginalny przepis: śred. 20 cm) wyłożyć folią aluminiową i wylepić spód masą herbatnikową. Wstawić do lodówki.Utrzeć ser z cukrem pudrem i dalej miksując dodawać po 1 jajku, następnie budyń oraz cukier waniliowy.
Do masy serowej dodać kakao w granulkach i delikatnie wymieszać łyżką, żeby się nie rozpuściło (3-4 ruchy w zupełności wystarczą).
Wlać masę na herbatnikowy spód i piec 40-45 minut w temp. 180 C.
Polać polewą z masła i czekolady (rozpuścić je równocześnie w tym samym naczyniu).
- Oryginalny przepis: Moje Gotowanie Numer Specjalny. Wielkanoc, 2/2013, s. 57, G+J Gruner+Jahr Polska Sp. z o.o. & Co. Spółka Komandytowa
Makaron wstążki z łososiem
Przygotowanie:
Ugotować makaron al dente.
Filety z łososia, pokroić w kostkę.
Szalotki drobno pokroić.
Koperek umyć i posiekać.
Rozgrzać oliwę na patelni i krótko podsmażyć szalotki. Dodać sok pomarańczowy, śmietanę i gotować 3 minuty na dużym ogniu.
Sos przyprawić solą, pieprzem oraz kurkumą. Włożyć do niego kostki łososia i w zależności od ich wielkości dusić na małym ogniu do 5 min. Na końcu dodać koperek.
Odcedzony makaron od razu wymieszać z gorącym sosem.
- Oryginalny przepis: Mała wielka księga makaronu, 2009, s.102, Wydawnictwo Olesiejuk Sp. z o.o.
Subskrybuj:
Posty (Atom)