Smoothie truskawkowo-borówkowe

Składniki (na 1 porcję):

  • garść truskawek
  • garść borówek
  • 1 pełna łyżka mielonego siemienia lnianego

Przygotowanie:

Truskawki i borówki umieścić w blenderze, zblendować do uzyskania jednolitej konsystencji, następnie dodać siemię lniane i ponownie zmiksować.




Zielony koktajl ananas&szpinak

Składniki (na 1 porcję):

  • pół dojrzałego ananasa
  • garść świeżych liści szpinaku

Przygotowanie:

Pozbawionego skórki i środka ananasa pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do blendera i zmiksować na mus o jednolitej konsystencji. Dodać umyty i pozbawiony ogonków szpinak, miksować do uzyskania jednolitej konsystencji.





Gulasz wołowy

Składniki:

  • 500 g wołowiny
  • 2 duże cebule
  • łyżka wędzonej mielonej papryki
  • 4 pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • marchew
  • pietruszka
  • jedna czerwona papryczka pepperoni
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka kminku
  • 5 ziemniaków
  • 3 łyżki smalcu
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Smalec rozgrzać w garnku i zrumienić cebule, dodać pokrojone w niedużą kostkę mięso, wędzoną paprykę i kminek.

Dokładnie wymieszać i dusić 2 min cały czas mieszając.

Dodać pokrojone w kostkę pomidory (można je wcześniej sparzyć wrzątkiem i pozbyć się skórki), papryki, marchewkę i pietruszkę, posiekany czosnek i papryczkę pepperoni (posiekać z nasionami).

Dusić pod przykryciem, mieszając przez około 1 godz.

Dodać pokrojone w dużą kostkę ziemniaki i dusić aż zrobią się miękkie.

Przyprawić solą i pieprzem.


  • Oryginalny przepis: Dania z mięsa i drobiu, 01.2011, s.22, Prószyński Media




Zupa cytrynowa z kurczakiem

Składniki:
  • 2 l bulionu drobiowego
  • 700 g piersi kurczaka
  • marchew
  • por
  • 2 liście laurowe
  • 750 g ryżu
  • 3 jajka
  • sok z 1 cytryny
  • opcjonalnie do dekoracji: natka pietruszki, plasterki cytryny, świeże liście bazylii

Przygotowanie:

Ugotować bulion, dodać piersi kurczaka, marchew, pora i liście laurowe.Gotować 30 min na małym ogniu.

Oddzielnie ugotować ryż.

Gdy mięso zmięknie, wyjąć je z bulionu i pokroić w kostkę. W razie potrzeby bulion przecedzić przez sitko.

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, a następnie dodawać kolejno po jednym żółtku, sok z cytryny i bardzo wolno ciepły bulion.

Podgrzewać uważając, żeby nie zagotować.

Do miseczek włożyć ryż, pokrojonego kurczaka i zalać bulionem.

Przybrać natką pietruszki, plasterkami cytryny lub bazylią.


  • Oryginalny przepis: Zupy nasze ulubione na każdą okazję, 02.2008, s.22, Agora S,A,





PSTRYK! #6 Deska z przekąskami




Tarta sernikowa z jabłkami

Składniki (forma o średnicy 25 cm):
    spód:
    • 200g mąki pszennej
    • 50g mąki ziemniaczanej
    • 50g cukru
    • 150g zimnego masła
    • 1 jajko
    • 1 łyżka śmietany 18%
    nadzienie:
    • 450 g sera twarogowego trzykrotnie mielonego 
    • 2 jajka
    • 40g cukru pudru
    • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 80g miękkiego masła
    • skórka z 1 cytryny
    • 1 duże jabłko




                Przygotowanie:


                Mąkę przesiać, dodać cukier, pokrojone na małe kawałki masło, jajko oraz śmietanę. Składniki połączyć ze sobą i zagnieść gładkie ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około godzinę.

                Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.

                Wyłożyć ciastem formę, piec 15 minut, następnie wyjąć i odstawić na kratkę do przestudzenia.

                Zmniejszyć temperaturę w piekarniku  do 190 stopni.

                Przygotować nadzienie:
                Masło zmiksować z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodawać ser i miksować, dodać jajka, zmiksować, na koniec dodać skórkę z cytryny i mąkę ziemniaczaną i zmiksować do połączenia składników.

                Wylać na przestudzony spód. Jabłko przekroić na pół, wyjąć pestki,  a następnie pokroić na bardzo cienkie plasterki ( do tego celu można użyć tarki) i układać (lekko zatapiać) w masie serowej od zewnątrz do środka.

                Piec około 30 minut.





                Sernik waniliowy z mleczną czekoladą

                Składniki (8 porcji):

                Spód:
                • 250 g herbatników
                • 3 łyżki kakao
                • 100 g zimnego masła

                Masa:
                • 500 g twarogu na sernik (gotowego lub mielonego trzykrotnie)
                • 150 g cukru pudru
                • 4 jajka
                • pół opakowania budyniu waniliowego
                • 16 g cukru wanilinowego lub waniliowego (torebka)
                • 3 łyżki kakao w granulkach

                Polewa:
                • 100 g mlecznej czekolady
                • 50 g masła


                Przygotowanie:

                Pokruszyć na sypko herbatniki, dodać kakao i masło.
                Tortownicę o śred. 25 cm (oryginalny przepis: śred. 20 cm) wyłożyć folią aluminiową i wylepić spód masą herbatnikową. Wstawić do lodówki.
                Utrzeć ser z cukrem pudrem i dalej miksując dodawać po 1 jajku, następnie budyń oraz cukier waniliowy.
                Do masy serowej dodać kakao w granulkach i delikatnie wymieszać łyżką, żeby się nie rozpuściło (3-4 ruchy w zupełności wystarczą).
                Wlać masę na herbatnikowy spód i piec 40-45 minut w temp. 180 C.
                Polać polewą z masła i czekolady (rozpuścić je równocześnie w tym samym naczyniu).




                • Oryginalny przepis: Moje Gotowanie Numer Specjalny. Wielkanoc, 2/2013, s. 57, G+J Gruner+Jahr Polska Sp. z o.o. & Co. Spółka Komandytowa








                Makaron wstążki z łososiem

                Składniki:
                • 400 g makaronu wstążki
                • 300 g filetów z łososia
                • 3 szalotki
                • pół pęczka koperku
                • 1 łyżka oliwy z oliwek
                • 200 ml soku pomarańczowego
                • 100 ml śmietany (12%)
                • pieprz
                • pół łyżeczki kurkumy


                Przygotowanie:

                Ugotować makaron al dente.

                Filety z łososia, pokroić w kostkę.

                Szalotki drobno pokroić.

                Koperek umyć i posiekać.

                Rozgrzać oliwę na patelni i krótko podsmażyć szalotki. Dodać sok pomarańczowy, śmietanę i gotować 3 minuty na dużym ogniu.

                Sos przyprawić solą, pieprzem oraz kurkumą. Włożyć do niego kostki łososia i w zależności od ich wielkości dusić na małym ogniu do 5 min. Na końcu dodać koperek.

                Odcedzony makaron od razu wymieszać z gorącym sosem.



                • Oryginalny przepis: Mała wielka księga makaronu, 2009, s.102, Wydawnictwo Olesiejuk Sp. z o.o.