Paprykowo - jajeczny duet

Moim zdaniem jest to bardzo efektowny sposób na podanie jajka. Nie wymaga od nas ani szczególnych nakładów pracy, ani całej listy składników.
Ja zaserwowałam takie jajka w paprykowych miseczkach na śniadanie i myślę, że warto to powtórzyć. 







Składniki:
  • 2 czerwone papryki
  • 4 jajka
  • sól
  • pieprz
  • opcjonalnie tymianek


Przygotowanie:

Papryki przekroić na pół, oczyścić z nasion, oprószyć solą, pieprzem (i ewentualnie ziołami).

Ułożyć na blaszce i wstawić na pół godziny do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C.

Papryki wyjąć z piekarnika i do każdej z nich wbić jajko.

Ponownie obsypać przyprawami i umieścić w piekarniku na około 20 minut.

Podawać, kiedy są jeszcze ciepłe.








Słodkości świąteczne - mazurek


Mój pierwszy w życiu mazurek. Oczywiście nie licząc tych pieczonych kiedyś razem z mamą.
Mój wkład w robieniu świątecznych słodkości polegał przede wszystkim na wyjadaniu pozostałej masy z miski albo maczaniu palca w lukrze, ale i tak byłam dumna z tego, ze mogę "pomóc".:)






Składniki na ciasto:
  • 200g mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 150 g masła
  • jajko ( jeśli nie masz jajka- wsyp 2 łyżki mąki kukurydzianej)
  • łyżka śmietany 18-proc.
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Mąkę, cukier, jajko, masło, śmietanę oraz proszek do pieczenia połączyć ze sobą i zagnieść gładkie ciasto.

Rozwałkować na kwadrat o boku około 20 cm. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i umieścić w niej rozwałkowane ciasto. Nakłuć kilka razy widelcem.
Piec w temperaturze 200 stopni C-około 20 minut.

Po ostudzeniu ciasto można posmarować na przykład gotową masą kajmakową lub rozpuszczoną czekoladą.

Do dekoracji nadają się migdały, suszone morele, rodzynki oraz wiśnie kandyzowane.











Placki ziemniaczane, czyli Jego Wysokość Ziemniak wkracza do kuchni :)

Ostatnio w autobusie przypadkiem usłyszałam czyjąś rozmowę:
"-No co ty! Jak można jeść placki ziemniaczane z cukrem?
-No ja nie wiem, ale tak jedzą..."
Oczywiście dyskusja toczyła się dalej, a tutaj przytoczyłam maleńki jej fragment, który w zasadzie oddał to, co powinien.
Otóż - ja również należę do tych, którzy jedzą placki ziemniaczane z cukrem. Nawet, kiedy poleję je śmietaną i posypię szczypiorkiem, to i tak dla cukru miejsce się zawsze znajdzie. :)


Przepis pierwszy:

Składniki (na 14 plackow o średicy około 9 cm )
  • 850g ziemniaków
  • 2 jajka
  • 4 pełne łyżki mąki pszennej
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka kminku mielonego
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej sproszkowanej papryki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku (używam świeżo mielonego)
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.

Wbić jajko i dodać 4 łyżki mąki.

Dodać przyprawy-sól, pieprz, kminek, paprykę oraz czosnek.

Dokładnie wymieszać. Smażyć na  rozgrzanym tłuszczu.

Podawać na przykład ze śmietaną ....i cukrem. :)


Przepis drugi:

Składniki (na 5 sporych placków):
  • 500 g ziemniaków
  • około 2 czubate łyżki mąki
  • czerwona cebula
  • jajko
  • 5 ząbków czosnku
  • pół łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć razem z cebulą na tarce z dużymi oczkami.

Czosnek posiekać i dodać do ziemniaków. Wbić jajko i wsypać mąkę. Doprawić.

Całość wymieszać i smażyć na rozgrzanym tłuszczu.























Roladki z ciasta francuskiego z mięsem mielonym

Nie udało mi się niestety jeszcze zrobić ciasta francuskiego. Chwilowo uważam to za zbyt skomplikowany proces. :)Póki co, kupuję gotowe i eksperymentuję z farszami i nadzieniami. A pomysłów jest naprawdę wiele.







Składniki:
  • opakowanie mrożonego ciasta francuskiego (275 g)
  • 200 g mięsa mielonego mieszanego 
  • mała cebula
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • sól, pieprz
  • łyżka oliwy
  • opcjonalnie: kilka plasterków żółtego sera


Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 200˚C


Cebulę zeszklić na oliwie.

Dodać mięso i przyprawy według uznania. Smazyć około 5 minut.

Ciasto francuskie pokroić na prostokąty ( u mnie: 8 prostokątów).

Następnie układać mięso płasko na kawałkach z ciasta francuskiegoi zwijać w roladki.
(Przed zwinięciem można też ułożyć na mięsie kawałki żółtego sera)

Układać na blaszce do pieczenia.

Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200˚C.






























Aktualizacja: 17.04.2013


Ziemniak w roli głównej - gnocchi

Świetny pomysł dla wszystkich, którym znudziły się zwykłe ziemniaki do obiadu.
Można podawać je samodzielnie z różnymi sosami lub jako dodatek do dań mięsnych.
Ja lubię takie odsmażane na oliwie razem z cebulką i swieżą bazylią.
Inspirowane przepisem z Kwestii Smaku.








Składniki:
  • 0,5kg ziemniaków
  • 1 łyżeczka soli
  • 60 g mąki pszennej
  • 1 jajko


Przygotowanie:

Ugotować ziemniaki w mundurkach(w osolonej wodzie).

Ziemniaki obrać ze skórki i dokładnie rozgnieść. 

Dodać pozostałe składniki i zagnieść.

Rozdzielić na mniejsze części.

Formować wałeczki i kroić je na mniejsze kawałki.

Można zrobić wzorek widelcem.

Gotować w osolonej wodzie i wyjmować, kiedy tylko wypłyną na powierzchnię. 



Tutaj gnocchi są odsmażone razem z cebulką i liśćmi bazylii.



A tutaj gnocchi w wersji wegańskiej

Pomidorowe tortellini



Danie mało pracochłonne. Gotujemy tortellini, szybko przygotowujemy mięso, na wierzch rzucamy niedbale kawałki ogórka, które fajnie chrupią podczas jedzenia. :)









Składniki:
  • 40 dag mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 i 1/2 szklanki gęstego przecieru pomidorowego
  • 10 -15 dag tortellini
  • sproszkowana słodka papryka
  • pieprz, sól
  • pół ogórka ze skórką 
Przygotowanie:

Tortellini ugotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Odcedzić, pozostawić około 6 łyżek wody od gotowania tortellini.

Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić rozdrobnione mięso, przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką.
 
Następnie zalać przecierem pomidorowym i pozostawić na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszać, aż sos lekko zgęstnieje.

Do mięsa i sosu dodać tortellini i zachowaną wodę. Wymieszać i odstawić na około 2 minuty.
W tym czasie sos zgęstnieje.

Od razu podawać. Na wierzch położyć kosteczki z ogórka. Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.


Kotlety rybne

Jeśli znudziły się Wam zwykłe smażone albo pieczone ryby, proponuję sięgnąć po ten przepis na kotlety rybne, a właściwie rybno-paprykowe. Można dodawać do nich inne ulubione składniki, na przykład natkę pietruszki, czy kolendrę.


Składniki (na 8 kotletów):
  • 300g białej ryby (użyłam dorsza)
  • czerwona papryka
  • około 80g bułki tartej
  • 2 jaja
  • 100ml mleka
  • sól
  • pieprz cytrynowy
  • tłuszcz do smażenia 

Przygotowanie:

Rybę i paprykę posiekać w bardzo drobną kostkę.

Ja do rozdrobnienia ryby i papryki używam malaksera. Znacznie oszczędza to czas, a uzyskana w ten sposób masa ma pożądaną konsystencję i swietnie nadaje się do zrobienia kotletów. Miksuję rybę razem z mlekiem, później rozdrabniam paprykę, mieszam wszystkie podane składniki, doprawiam i smażę.

Wszystkie składniki połączyć. Porządnie przyprawić solą i cytrynowym pieprzem. W razie potrzeby dodać więcej bułki tartej. Masa ma być dość gęsta- na tyle, żeby można było ją formować.

Formować kotlety (jak mielone) i smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złotobrązowy kolor.

Podawać z ziemniakami i/lub sałatą.