Deser kokosowo-truskawkowy

Niebo w gębie. :) Połączenie zmiksowanych truskawek, wafelków kokosowych w polewie oraz bitej śmietany jest dla mnie połączeniem idealnym.

♥ Spróbujcie też koktajlu truskawkowego oraz sernika na zimno z musem truskawkowym






Składniki (na 2 porcje):
  • 80g wafelków kokosowych w polewie
  • 200g truskawek (mogą być mrożone
  • 250ml schłodzonej śmietany kremówki
  • drobny cukier (według uznania)

Przygotowanie:

Truskawki zblendować w blenderze kielichowym, dodać cukier według uznania i ponownie zmiksować.

Wafelki pokruszyć/pokroić na małe kawałeczki.

Schłodzoną śmietanę ubić. (Ja jej nie słodziłam, ale jeśli chcecie bardzo słodki deser, przed końcem ubijania należy dodać trochę cukru pudru).

Poszczególne składniki układać warstwami według uznania, na przykład: wafelki, śmietana, mus truskawkowy i tak dalej...



Deser z wafelkami kokosowymi

Pyszny warstwowy deser wykonany z pokruszonych wafelków kokosowych w polewie, serka homogenizowanego o smaku waniliowym oraz śmietany kremówki. Jeśli jesteśmy fanami bardzo słodkich deserów, śmietanę można dodatkowo dosłodzić cukrem pudrem, ja jednak tego nie zrobiłam i taką opcję polecam również Wam. Smak słodkich waferlków doskonale uzupełnia się ze smakiem serka homogenizowanego i bitej śmietany.
 Na deser kokosowy z doddatkiem truskawek, który również widzicie na zdjęciach, zapraszam już niebawem... :)


Składniki (na 2 desery):
  • około 80g (2 sztuki) wafelków w polewie o smaku kokosowym
  • 150g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
  • 200ml śmietany kremówki
  • opcjonalnie: cukier puder, 1 łyżka granulowanego kakao typu instant

Przygotowanie:

Wafelki pokruszyć/połamać na mniejsze kawałki.

Śmietanę ubić. Jeśli lubimy bardzo słodkie desery, możemy śmietanę dosłodzić cukrem pudrem.

Poszczególne składniki deseru układać warstwowo w szklance/pucharku.

Schłodzić w lodówce.





Penne z papryką, kurczakiem, szpinakiem i sosem balsamicznym

Ostatnio nabrałam ochoty na dania makaronowe. Dzisiaj na obiad pełnoziarniste penne z kurczakiem, papryką, świeżym szpinakiem i suszonymi pomidorami. Niby nic nadzwyczajnego, niby nic wyszukanego, a jednak pyszne! 







Składniki (na 3-4porcje):
  • 300g piersi kurczaka
  • duża czerwona papryka 
  • 200g makaronu typu penne (u nas pełnoziarnisty)
  • 2 garscie szpinaku baby
  • kilka pomidorów suszonych (w oliwie)
  • sól, pieprz
marynata:
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 10 listków bazylii+do dekoracji
  • sól morska
  • świezo mielony kolorowy pieprz
sos:
  • 1 łyżka prawdziwego miodu
  • 3 łyżki octu balsamicznego

Przygotowanie:

Kurczaka pokroić na małe kawałki, paprykę w ćwiartki, a następnie w paski, przełozyć do miski. Dodać składniki marynaty: oliwę, sos sojowy oraz pokrojone/pocięte listki bazylii, oprószyć solą i pieprzem, wymieszać, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę. (Byłoby idealnie zostawić mięso i paprykę na całą noc w lodówce, jednak jeśli nie mamy czasu, nie jest to konieczne).

Po wyjęciu z lodówki mięso i paprykę wraz z marynatą przełożyć na patelnię i smażyć około 10 minut, często mieszając.

Makaron ugotować w osolonej wodzie, jeszcze ciepły przełozyć na patelnię do kurczaka i papryki. Dodać pokrojone w paseczki pomidory. Odstawić na czas przygotowywania sosu.

Na małej patelni przygotować sos. Wymieszać ocet balsamiczny z miodem, trzymać na średnim ogniu przez kilka minut i często oraz energicznie mieszając, czekać aż część płynu odparuje, a sos zgęstnieje. (Nie musi być bardzo gęsty).
Ostrzegam, że zapach, który będzie towarzyszył robieniu sosu jest naprawdę barrrdzo intensywny. I uwaga! Niech nie przyjdzie Wam do głowy próbować sosu w trakcie robienia, jest naprawdę gorący!

Makaron i inne składniki na patelni polać sosem, dokładnie wymieszać, całość jeszcze raz lekko podgrzać, a następnie zdjąć z palnika.

Do makaronu dodać umyty i pozbawiony ogonków szpinak. Wymieszać. Odczekać aż szpinak lekko zwiędnie, a następnie nakładać na talerze.

Oprószyć świeżo mielonym kolorowym pieprzem i dekorować listkami bazylii.





Sałatka z makaronu z zupek chińskich

Sałatka, do której można wrzucić właściwie wszystko.:) Jest dobrą okazją do wykorzystania kurczaka z rosołu, pozostałej po imprezie pieczeni, czy kawałów wędlin. Jeśli nie lubimy kukurydzy albo groszku, możemy z nich zrezygnować albo zastąpić je czymś innym.


Składniki (na 6 porcji):
  • makaron z 2 opakowań zupek chińskich
  • puszka groszku
  • puszka kukurydzy
  • 200g piersi kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz kolorowy

Przygotowanie:

Makaron połamać na mniejsze kawałki, zalać gorącą wodą, przykryć, poczekać aż zmięknie i napęcznieje, odlać nadmiar wody.

Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, paprykę na paseczki, przełożyć do miski.
Polać sosem sojowym, oprószyć solą i pieprzem, wymieszać.

Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić kurczaka i paprykę, smażyc około 6 minut, od czasu do czasu mieszając.

Kukurydzę i groszek odsączyć.

Makaron, kurczaka, paprykę, kukurydzę, groszek i majonez wymieszać, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.

Zupa paprykowa z kabanosami

Smak pieczonych warzyw jest niezastąpiony. Do przygotowania tej zupy użyłam pieczoną paprykę i cebulę. 

Można ją też przyrządzić w wersji bezmięsnej, wówczas pomijamy kabanosy.

Inspiracja: Zupa paprykowa z kabanosami, To jest pyszne, Nr 2/2011

♥Zobacz też: Zupa z pieczonych ziemniaków i cebuli

Składniki (na 4 porcje):
  • 2 duże czerwone papryki
  • 2 cebule
  • 250ml bulionu warzywnego
  • 500ml passaty pomidorowej
  • 200g kabanosów
  • oliwa z oliwek
  • sól morska
  • słodka papryka w proszku
  • świeżo mielony kolorowy pieprz
  • do podania: kabanosy, pokrojony w kostkę ser typu feta, świeżo mielony kolorowy pieprz

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.

Paprykę i obraną cebulę pokroić na mniejsze części, ułożyćna blasze do pieczenia, skropić oliwą z oliwek, oprószyć solą morską. Piec 40 minut. Wyjąć z piekarnika, ostawić.

Kabanosy pokroić na mniejsze kawałki (wielkość zależy od nas), podsmażyć na łyżce oliwy przez około 5 minut na małym ogniu.

Upieczoną paprykę i cebulę zmiksować/zblendować razem z bulionem do uzyskania jednolitej konsystencji. Przelać do garnka, dodać passatę pomidorową, wymieszać, gotować na wolnym ogniu około 5 minut.

Doprawić słodką papryką w proszku, solą i piperzem.

Dodać kabanosy (kilka zostawić do dekoracji), wymieszać, gotowaćna wolnym ogniu jeszcze 5 minut.

Przed podaniem udekorować kawałkami kabanosów i serem feta, oprószyć świeżo mielonym pieprzem.




Koktajl truskawkowy

Na sezon truskawkowy polecam pyszny koktajl, który można zrobić również z mrożonych owoców. Napój taki z powodzeniem można przygotować również z innych owoców. Szczególnie polecam banany.







Składniki (na 2 porcje):
  • 200g truskawek
  • 200ml tłustego mleka/maślanki
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
  • drobny cukier do smaku
  • do podania: 2 łyżeczki gęstego jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

Truskawki, mleko i cukier wanilinowy umieścić w blenderze kielichowym i dokładnie zmiksować.

Osłodzić cukrem wedle własnych upodobań, ponownie zmiksować.

Wstawić do lodówki na około godzinę.

Przed podaniem udekorować kleksem z jogurtu naturalnego.






Deser brzoskwiniowy z białą czekoladą

Kilka prostych składników. Brzoskwinie z puszki, jogurt naturalny oraz biała czekolada. Jak Wam się podoba takie połączenie? :)
Zobaczcie też:

♥ Koktajl mleczno-bananowy

♥ Mango lassi




Składniki (na 2 desery):
  • 250ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 3 połówki brzoskwiń z puszki (w syropie) + 2-3połówki do dekoracji
  • 100g białej czekolady

Przygotowanie:

Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić.
Kąpiel wodna: Na garnku z gorącą wodą stawiamy suchą miskę (to ważne), do której wrzucamy połamane kawałki czekolady, mieszamy do roztopienia. Nie roztapiamy czekolady w garnku bezpośrednio na gazie. Uwaga, zeby do roztapianej czekolady nie dostała sie woda!

Jogurt naturalny i 3 połówki brzoskwiń umieścić w blenderze kielichowym i dokładnie zmiksować.

Do jogurtu z brzoskwiniami wlać białą czekoladę i ponownie zmiksować.


Pozostałe brzoskwinie pokroić na małe kawałki.

Na dnie pucharków/szklanek umieścić część brzoskwiń,część pozostawić do dekoracji wierzchu, wlać masę jogurtową, wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.

Przed podaniem udekorować pozostałymi cząstkami brzoskwiń.







Sałatka z kurczakiem i papryką

Pamiętacie jeszcze trzy sałatki, które Wam proponowałam? :)

Przepisy na dwie z nich już poznaliście. Zobacz: sałatka z surimi oraz sałatka z selerem.

Sałatka z kurczakiem, kukurydzą i papryką jest jedną z moich ulubionych. Kilka składników, a efekt w pełni zadowalający. :)


Składniki (na około 6 porcji):
  • duża podwójna pierś z kurczaka
  • czerwona papryka
  • puszka kukurydzy
  • majonez
  • opcjonalnie: pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka ugotować w osolonej wodzie, wyjąć z wody, ostudzić, pokroić na małe kawałeczki.

Paprykę pokroić na małe kwadraciki. Kukurydzę odsączyć.

Kawałki kurczaka, paprykę, kukurydzę, drobno posiekany szczypiorek (jeśli używamy) i majonez (około 2 łyżki) wymieszać.

W razie konieczności doprawić solą i pieprzem.

Sałatka na zdjęciu nie jest jeszcze wymieszana.





Sandwicz z majonezem z awokado i łososiem

Propozycja na leniwe śniadanie. Maślany rogalik, majonez z awokado, wędzony łosoś i kiełki słonecznika to zestawienie, które bardzo przypadło nam do gustu. 








Składniki (na 1 kanapkę):

Przygotowanie:

Rogal przekroić wzdłuż, każdą połówkę posmarować majonezem z awokado, ułożyć plasterki łososia oraz kiełki słonecznika. Złożyć i jeść! :)








Rogaliki maślane

Spróbujcie tych rogalików, a na pewno zakochacie się w nich tak samo jak my. Są pyszne, delikatne i pachnące.
Przepis pochodzi ze strony
ilovebake.pl. Tam znajdziecie wskazówki dotyczące przygotowania ciasta ze świeżych drożdży (ja użyłam suchych).
 




Składniki (na około 2 blaszki rogalików):
  • 500g mąki pszennej
  • 2 jajka w twmperaturze pokojowej+ 1 jajko do posmarowania rogalików
  • 3 łyżki oleju + 2 łyżki do posmarowania ciasta
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 250ml ciepłego mleka
  • 10 g suchych drożdży
  • 50 g masła 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto przekłożyć do miski, wymieszać, a następnie wyrabiać ciasto, aż przestanie kleić się do dłoni.

Wyrobione ciasto przełożyć do miski i posmarować olejem. Przykryć ściereczką, odstawić na około 60-90 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na niezbyt cienki placek. Wycinać trójkąty (ich wielkość zależy od nas). Rolować trójkąty od szerszej strony do wierzchołka, a następnie zawijać końce do środka, aby powstał kształt rogalika.

Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i ostawić na pół godziny. Pamiętać o wczesniejszym nagrzaniu piekarnika do 200 stopni C.

Przed pieczeniem smarować jajkiem roztrzepanymz łyżką wody.

Piec około 10 minut do uzyskania rumianej skórki.


Majonez z awokado

Świetna i z pewnością zdrowsza alternatywa dla prawdziwego jajecznego majonezu. Można go przechowywać w lodówce nawet do 5 dni.
Pasuje do kanapek, jajek oraz sałatek.
Przepis pochodzi ze strony
readeat.pl, którą polecam. :) 


Składniki (na około 200ml ):
  • 2 dojrzałe awokado
  • 4 1/2 łyżki octu ryżowego
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka musztardy 
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta czerwonej słodkiej papryki
  • sól, czosnek granulowany do smaku

Przygotowanie:

Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę i przy pomocy łyżki wyjąć miąższ.

Wszystkie składniki zmiksować/zblendować, aż do uzyskania kremowej, gładkiej konsystencji. Doprawić do smaku solą (użyłam soli morskiej) oraz czosnkiem granulowanym

Przechowywać w lodówce. Po wyjęciu z lodówki dokładnie wymieszać.


Koktajl mleczno-bananowy

Pyszny i łatwy do zrobienia koktajl, który najlepiej przygotować tuż przed podaniem. Serek i mleko powinny być lekko schłodzone, wówczas napój jest najsmaczniejszy. Wystarczy zmiksować wszystkie składniki i gotowe! 

Inne specjały bananowe znajdziecie TUTAJ.


Składniki (na 2 koktajle):
  • 1 duży banan
  • 200g serka typu Danio
  • 1/2 cytryny
  • 250ml tłustego mleka

Przygotowanie:
Banana obrać, połamać na mniejsze kawałki, wrzucić do kielicha blendera, od razu skropić sokiem z cytryny.
Pozostałe składniki umieścić w blendrerze, wszystko zmiksować, od razu podawać.